Úterý, 19. března 2024

Kalamita na lesním trhu

Kalamita na lesním trhu

HRADEC KRÁLOVÉ - Lesy České republiky (LČR) se obávají, že firmy s nimiž mají na základě tendrů uzavřené smlouvy, budou odstupovat od zakázek. Nutí prý je k tomu pokles cen dřeva a kalamitní situace v lesích po březnových vichřicích Emma a Kirsten.

Přes původně pozitivní vývoj v otázce tendrů nás živelní události na pozadí recese v dřevozpracujícím průmyslu opět postavily na začátek, uvedl pro ČTK generální ředitel LČR Jiří Novák. Problémy vyplývají z toho, že smlouvy z tendrů připravených striktně podle zákona o veřejných zakázkách neumožňují pružně na novou situaci cenově reagovat. Těžařům při změněné situaci hrozí ztráty a chtěli by proto vyšší cenu za provedené práce a nižší za kupované dřevo. Denně o tom vedeme jednání a hledáme mechanismus, jak situaci vyřešit, doplnil mluvčí LČR Radek Drahný.

Smlouvy sice umožňují jednat o nových cenách, ale pětiprocentní limit takzvané indexace je velmi malý pro nynější stav. Podle předsedy Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství Miloše Baláka šla například cena kulatiny pro druhé čtvrtletí proti minulému období dolů zhruba o třetinu. Smlouvy také nedokážou reagovat na kalamitu, která zvyšuje náklady a mění těžené sortimenty dříví, řekl Balák.

Březnové vichry ve státních lesích poničily 1,96 milionu metrů krychlových dřeva, což je asi asi čtvrtina plánované roční těžby. Největší problémy podle Baláka přitom budou mít firmy, které nemají vlastní kapacity a práce řeší prostřednictvím subdodavatelů.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů