Pátek, 26. dubna 2024

Topolánek: Dohoda o radaru je hotová

Topolánek: Dohoda o radaru je hotová
Češi a Američané po roce dokončili jednání o radaru. Premiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro HN řekl, že k uzavření hlavní smlouvy o radaru chybí už jen sjednat místo jejího podpisu.

"Mám informace, že ve velké smlouvě jsou snad odstraněny poslední problémy. Nic nebrání tomu, abychom na summitu NATO v Bukurešti případně deklarovali možnost to podepsat," řekl HN premiér.

Poslední "tři slova", která zbývala při jeho únorové návštěvě ve Washingtonu, jsou podle něj dohodnuta - i když v tom, co říká, jsou prý stále "kondicionály".

Topolánkovo prohlášení má dvojnásobný význam nyní, před začátkem bukurešťského summitu NATO. Češi společně s Američany potřebují dnes do Bukurešti odletět s dojednanými podmínkami pro přestěhování radaru do Česka, aby mohli protiraketovému deštníku vyjednat podporu v NATO. Ta je důležitá pro to, aby vláda vzala argumenty z úst odpůrcům radaru na domácí politické scéně, kteří by radar mohli pohřbít při hlasování v parlamentu. Především ČSSD, ale i vládním partnerům ze Strany zelených, kteří chystají stranické referendum. Zelení si jako svou klíčovou podmínku pro souhlas s radarem stanovili právě podporu NATO. Není jasné, na čem přesně se státy aliance v otázce protiraketové obrany dohodnou. Ale Topolánek si je jistý, že podpora NATO radaru v závěrech summitu chybět nebude. "Diskuse je jen o slovesu: předpokládáme, vítáme. Vše ostatní je skryto v analýzách NATO. Nikdo nepochybuje o tom, že je tento systém nutný," řekl premiér.

Totéž si od bukurešťského summitu slibují Američané: "Očekáváme, že NATO uzná, že rostou hrozby raketového útoku, že uvítá přínos systému, který USA dojednávají s Českem a Polskem, a také, že je třeba dále pracovat na ochraně území aliance," řekl minulý týden českým novinářům Kurt Volker z amerického ministerstva zahraničí.

Samotné podepsání radaru je otázkou týdnů. HN minulý týden informovaly o tom, že vláda chystá stvrzení radaru na 5. května, kdy v Praze pořádá konferenci o protiraketové obraně. Na ni je pozvána i Condoleezza Riceová. "Je možné, že je to to datum, ale pořád je to spekulace," řekl premiér HN.

Podle Topolánka je ještě potřeba doladit druhou smlouvu, která upravuje hlavně to, čí zákony se budou vztahovat na americké vojáky na českém území.

Ministerstvo zahraničí ale o radarové smlouvě mluví diplomatičtěji než premiér. Ministr Karel Schwarzenberg včera v České televizi řekl, že ve smlouvě stále chybí jeden paragraf týkající se ekologie. Ale i čeští diplomaté naznačují, že dohoda bude pro Bukurešť připravená.

"Nevylučuji, že USA učiní jeden důležitý ústupek, který nám umožní během následujících dní dohodu uzavřít, ať už před summitem nebo během něj," říká hlavní radarový vyjednavač a druhý muž Černínského paláce Tomáš Pojar.

Na summitu budou Češi kvůli radaru ostře sledovat také vývoj v jednáních mezi USA a Ruskem. "Nikdy nepřipustíme, aby bez souhlasu české strany mohl kdokoli kontrolovat systémy na českém území. Reciprocita je podmínka," řekl HN premiér Topolánek.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů