Pátek, 29. března 2024

Pohodlný úkryt před přírodní katastrofou

V úkrytu nazvaném Sphere shelter můžete strávit v klidu a pohodlí průběh přírodní katastrofy.
Pohodlný úkryt před přírodní katastrofou

Byl navržen tak, aby poskytoval co největší bezpečí, komfort a soukromí a zároveň navodil příjemnou atmosféru a přátelské vztahy mezi přechodnými azylanty. ¨

Středová část úkrytu je pojata jako společenská. Je to místo, kde se lidé v rámci této komunity setkávají, druží či společně vaří.

Pohodlný úkryt před katastrofou

Každá jednotka, z celkových devatenácti částí, nabízí prostor vždy pro tři osoby. Avšak jednotlivé přepážky či rozdělovací stěny lze rozepnout a tím vytvořit obydlí pro vícečlenné rodiny.

Vnitřní stan z lehkého prodyšného nylonu, je oddělený od vnější části stanu, vyrobeného z nepromokavé plachtoviny.

Nosné sloupy z materiálu ze skelných vláken zajišťují stabilitu celé konstrukce. Tento typ úkrytu zaručuje dlouhodobou životnost a posléze může být recyklován. Autorem projektu je německý návrhář Felix Stark.

Přístřešek od amerického návrháře
S neméně zajímavým přístřeškem do deště přišel i americký návrhář Robert Nightingale. Jeho návrh odpovídá požadavkům lidí žijících zejména na venkově.

Původně byl plánován pro rozvojové země, které trpí opakujícími se záplavami v povodí řeky Zambezi (jižně od Sahary).

Pohodlný úkryt před katastrofou

Úkryt disponuje veškerým nutným vybavením potřebným k dočasnému, rychlému a efektivnímu přestěhování. Návrh byl vytvořen také s ohledem na nutnou soběstačnost v průběhu jakéhokoliv stupně přírodní kalamity.

Přístřešek se vyrábí zpravidla na zakázku a zajišťuje čtyři základní potřeby: přístřeší, pitnou vodu, mobilitu výrobku a v neposlední řadě i přizpůsobení společenským tradicím.

Úkryt spojuje vnitřní a vnější rozvodný systém: vodní sběrný systém, jenž zachycuje a filtruje dešťovou vodu z vrchní části stanu a barel na vodu, který přepravuje přístřešek a zmíněnou vodu.

Pohodlný úkryt před katastrofou

Tři strategické stupně
Stanový přístřešek lze sestavit do tří strategických stupňů:
1. tranzitní (na cestě)
2. přechodný
3. v původní poloze.

Kryt v první fázi (tranzitní) poskytuje nouzovou ochranu na cestě do bezpečnější lokality. Při příchodu na vhodné místo lze (v přechodné fázi) s použitím místních dostupných materiálů (tráva, větve) rozšířit obývaný prostor na maximum.

Návrh tohoto stanového přístřešku je v souladu s veškerými hygienickými požadavky s ohledem na zdraví uživatelů a jeho konstrukční přizpůsobivost je vhodná v případě potřeby i pro dlouhodobější pobyt.

Pohodlný úkryt před katastrofou


Tento projekt byl uskutečněn ve spolupráci s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a nevládními organizacemi v Zambii a Mozambiku (při ničivých záplavách v roce 2000 a 2001). Teď už si jen musíme počkat na evropskou verzi tohoto povodňového úkrytu.

http://bydleni.idnes.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů