Úterý, 19. března 2024

Lidé mohou diskutovat o odpadech na webových stránkách jihlavského magistrátu

Lidé mohou diskutovat o odpadech na webových stránkách jihlavského magistrátu
Diskusní fórum na téma Odpady, otevřené na webové stránce města Jihlavy na adrese www.jihlava.cz/diskuze, mohou občané využívat pro dotazy či připomínky k odpadovému hospodářství města.
Na dotazy lidí budou odpovídat pracovníci odboru životního prostředí jihlavského magistrátu a vedoucí divise odpadů ze společnosti Služby města Jihlavy s.r.o. Josef Eder. "Nyní je aktuální otázka přípravy svozu bioodpadů. O tomto kroku jsme zveřejnili úvodní informace a již máme první připomínky a dotazy“, uvedl Josef Eder.
Připravovaná novela zákona o odpadech bude městům přikazovat řešit oddělený sběr bioodpadů stejně jako např. plastů, skla a papíru. "Připravujeme projekt řešení svozu bioodpadů pro celé město Jihlava, který by měl obsahovat rozmístění nádob a jejich vývoz. Záměrem naší společnosti je získat prostředky na tento projekt z fondů Evropské unie. Projekt by mohl být připravený ke spuštění k 1. březnu příštího roku“, uvedl J. Eder.
Vytříděný bioodpad bude odvážený na kompostárnu na skládce v Henčově. Město Jihlava se na projektu bude podílet v oblasti osvěty, propagace a podpory zjištění informací o zájmu občanů. Následně město uhradí svoz nádob s bioodpadem. "Ovšem v dlouhodobém hledisku bude šetřit peníze za ukládání odpadů, protože nyní bioodpady končí na skládce“, doplnil informaci J. Eder.
SMJ v Jihlavě obsluhují 900 nádob na separovaný odpad. V tomto počtu je 232 kontejnerů na plasty a tetrapaky, 226 na papír, 222 na barevné a 220 na bílé sklo. Od 1. července budou veškeré žluté kontejnery na PET lahve přeznačeny nápisem Plasty a bude probíhat oficiální sběr směsných plastů. Město Jihlava nechává vyvážet odpadky celkem z 442 odpadkových košů rozmístěných v ulicích města Jihlavy.
Eva ŠINKOVSKÁ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů