Čtvrtek, 28. března 2024

Parku v Thákurově se zastala Táňa Fischerová

Parku v Thákurově se zastala Táňa Fischerová

PRAHA - Osmdesátiletých lip v Thákurově ulici v šesté městské části se zastala bývalá poslankyně Táňa Fischerová. Stromy chce pokácet Technická správa komunikací údajně kvůli špatnému stavu dřevin. To ale vyloučil odborný posudek a usvědčil naopak správce ze zanedbávání péče o lipová stromořadí. Jak se nyní ukázalo, kácení stromů plánovala i radnice Prahy 6 a nechala na to zpracovat studii. Případ prošetřuje Česká inspekce životního prostředí.

„Mám dobrou zkušenost z Ječné ulice, kde pod stejnými argumenty – stromy škodí, jsou přestárlé a na vozovku z nich padají větve – vydaly úřady povolení k „obnově alejí". Po prozkoumání odbornicí z Výzkumného ústavu krajiny a okrasného zahradnictví Silva Taroucy se ukázalo, že pouze malou část stromů bylo opravdu nutno skácet a většina na pravé straně ulice byla k radosti místních občanů zachráněna. O nově vysazené stromky se pak příliš nepečuje a tak často usychají nebo neprosperují,“ napsala Arnice bývalá poslankyně Táňa Fischerová, která se angažuje v různých kauzách ve prospěch ohrožených stromů.

Martin Skalský z Arniky doplňuje, že plánům na plošnou devastaci zeleně je obtížné čelit, protože pravé důvody kácení se často skrývají. „Praha 6 zdůvodňuje plánované kácení parku v Thákurově havarijním stavem stromů a tvrdí, že plán se zrodil v Technické správě komunikací. To ale není pravda. Odbor územního rozvoje Prahy 6 nechal zpracovat studii, která předpokládá vykácení celého parku a jeho zúžení kvůli zřízení parkovacích stání. Záměr přitom neprošel veřejnou diskusí a rozhodli si o něm sami úředníci,“ řekl Skalský.

„Vzrostlé stromy jsou nejen krásné a pohled a jejich koruny skýtají tolik potřebnou harmonii, ale jsou i důležité pro městský ekosystém. Je to naše dědictví, o které jsme povinni pečovat. Technická správa komunikací dělá svoji práci, ale i ona je součástí společnosti, kde se jedna část nemůže vykloubit a škodit dalším,“ napsala Táňa Fisherová. „Naši předkové dobře věděli, proč chrání stromy a proč je vysazují pro příští generace. Věřím, že i úředníci Prahy 6 a zejména odboru životního prostředí zasáhnou, budou po TSK požadovat plnění povinností a chránit vzácné lípy. Je to v našem společném zájmu,“ dodala bývalý poslankyně.

http://www.arnika.org/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů