Pátek, 19. dubna 2024

Bursík slíbil pomoc Praze s penězi na čističku

Bursík slíbil pomoc Praze s penězi na čističku

Ministr životního prostředí Martin Bursík včera slíbil Praze, že jí pomůže vyjednat v Bruselu peníze na rozšíření Ústřední čistírny odpadních vod. ,,Máme v Bruselu dobré kontakty, nabízíme asistenci," uvedl ministr Bursík.

Nepřímo tak reagoval na zprávy, podle nichž se v Bruselu snaží separátně lobbovat jednotlivá města, jejich vodárenské společnosti nebo kupříkladu firma Veolia, která je největším provozovatelem vodárenské infrastruktury Vicepremiér Bursík včera zdůraznil, že z 515 aglomerací, jež by mohly získat evropské peníze, jich nesplňuje podmínku uzavřených smluv nejdéle do roku 2022 pouhých 36. Jsou mezi nimi ale velká města jako Praha, Brno nebo Hradec Králové.

Bursík současně připomněl, že Evropská komise mívala i další výhrady ke smlouvám jednotlivých měst s vodárenskými firmami. Smlouvy údajně neobsahovaly dostatečné závazky investic do infrastruktury a neposkytovaly odpovídající záruky dodávek či kvality v Česku. Rekonstrukce čističky na Císařském ostrově v Troji si vyžádá nejméně 5,5 miliardy korun.

Bursík však zároveň zdůraznil, že ustoupit musí Praha i společnost Veolia, která vyjednala s hlavním městem příliš dlouhodobou smlouvu. Evropská komise totiž nehodlá poskytnout peníze z fondů EU v těch případech, kdy smlouva s provozovateli vyprší až po roce 2022. Takové smlouvy jsou podle Bruselu v rozporu s férovou hospodářskou soutěží.

Spor o evropské dotace na čističky je velmi třasklavým politickým tématem. Představitelé regionů, v nichž má silné pozice vládní ODS, vyčítají šéfovi Strany zelených Bursíkovi, že s Bruselem dohodl špatné podmínky. Čeští vyjednavači naopak uvádějí, že získali maximum možného a Operační program Životní prostředí bylo díky tomu možné odstartovat relativně včas.

O evropské peníze hodlá jednat kupříkladu společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové. Deníku E15 to potvrdil europoslanec a šéf Svazu měst a obcí Oldřich Vlasák (ODS). ,,Společnost se pokusí změnit názor Evropské komise, i když ministerstvo životního prostředí městu doporučilo, aby svou žádost stáhlo," řekl Vlasák.

Tento bývalý primátor Hradce připomíná, že pokud by některá města nezískala evropské dotace, snažila by se získat finance z českého rozpočtu. Takovou variantu ministři vlády Mirka Topolánka podle dostupných zdrojů skutečně zvažují. Vlasák míní, že města a jejich společnosti mají větší šanci přesvědčit Brusel než soukromá firma Veolia, která má podíly v provozovatelských firmách. ,,Evropská komise neslyší na firmy, slyší na samosprávy," uvedl europoslanec.

http://www.e15.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů