Úterý, 23. dubna 2024

ČEZ může začít stavět přes padesát větrných elektráren

ČEZ může začít stavět přes padesát větrných elektráren
Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje může začít s přípravou stavby celkem 55 větrných elektráren. Jak včera uvedl mluvčí společnosti Ivo Měšťánek, firma už má pro všechny elektrárny souhlas okolních obcí. "Celkový instalovaný výkon těchto zdrojů může dosáhnout až 150 MW. Záleží na tom, jaké stroje použijeme," řekl Měšťánek.

Větrníky kolem Dukovan

Elektrárny vyrostou ve čtyřech velkých a několika menších větrných parcích. Nejvíc - 24 strojů - bude stát už za tři roky v okolí Jaderné elektrárny Dukovany. Další společnost postaví o rok později u Stříbra.

První elektrárny ale firma postaví už příští rok v Novém Hrádku na východě Čech. "Tam jsme měli staré větrné elektrárny, takže nepotřebujeme žádná další povolení, a všechno jde rychle," vysvětluje Měšťánek.

V ostatních lokalitách teď bude expertní tým měřit sílu a směr větru, aby mohl navrhnout, jaké typy elektráren použít. To bude trvat asi rok. Pak, než skončí proces posuzování vlivu staveb na životní prostředí (EIA), firma osloví dodavatele technologií.

"Klíčové je, že máme důvěru obcí, jejichž souhlas je základní podmínkou těchto staveb," řekl Josef Sedlák, generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje. Firma kromě souhlasu obcí už má také zajištěné pozemky a garantované připojení na přenosovou soustavu.

Cílem Skupiny ČEZ je mít v roce 2012 v provozu stroje o celkovém instalovaném výkonu 100 MW. Během příštích 15 let chce do staveb větrných elektráren investovat 20 miliard korun.

Nejenom ČEZ sází na vítr

Velký větrný park o instalovaném výkonu 100 MW připravuje i finanční skupina J&T. Zatím ale nechce z obavy o spekulace s pozemky zveřejnit, v jaké lokalitě. Jak ovšem HN potvrdil partner skupiny Daniel Křetínský, mělo by se jednat o jediné místo se zhruba třemi desítkami strojů.

Park by měl podle Křetínského vyrůst na jižní Moravě nebo na severu Čech. Rozhodnutí kde, má padnout ještě letos.

Zatímco ČEZ bude výkony jednotlivých elektráren přizpůsobovat podmínkám lokality, J&T chce stavět nejvýkonnější elektrárny o výkonu 3 MW. Stejné, jako je dvojice elektráren u Pcher nedaleko Slaného, které včera začaly v testovacím režimu dodávat první elektřinu do sítě.

Jde zároveň o největší větrné elektrárny v zemi. Jejich tubus je vysoký 88 metrů a třílistá vrtule má průměr rovných 100 metrů.

Zatím největší větrný park v zemi tvoří 21 elektráren firmy Ecoenerg na náhorní plošině mezi Měděncem a Kryštofovými Hamry v Ústeckém kraji.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů