Pátek, 29. března 2024

Ropní baroni hájili své zisky před Kongresem

Ropní baroni hájili své zisky před Kongresem
Americký Kongres opět zažil velkou show. Šéfové pěti obřích ropných koncernů, které loni dohromady vydělaly rekordních 123 miliard dolarů, museli dokazovat, že tak pohádkové zisky nejdou na vrub běžných Američanů, kterým pořád zdražuje benzin.

Zákonodárci si "na kobereček" předvolali vrcholové manažery zastupující americkou trojici Exxon Mobil, Chevron, ConocoPhilips a dále britský BP a nizozemsko-britský koncern Royal Dutch Shell.

"Zavolali jsem si je právě na apríla. Protože tím největším šprýmařem, který si tropí žerty na účet amerických rodin, je právě zazobaná ropná pětka," uvedl v listu International Herald Tribune Edward Markey, člen Sněmovny reprezentantů za Demokratickou stranu.

Cena benzinu na rekordu

Členové Kongresu, hlavně ti ze zmíněné strany, dotírali na ropné barony otázkou, zda jim pohádkové zisky nepřipadají poněkud nemravné v době, kdy Američané u pump za benzin v průměru platí rekordních 3,29 dolaru za galon (asi 3,8 litru). V přepočtu vychází asi 15 korun za litr.

"Při takové ceně vydává pětina nejchudších amerických domácností jenom za pohonné hmoty skoro deset procent svých peněz," vyčetl ropným bossům Edward Markey.

Ale šéfové ropných firem tvrdí, že za zdražování pohonných hmot nemohou. "Faktory ženoucí jejich ceny jsou mimo naši kontrolu," prohlásil Peter Robertson, místopředseda společnosti Chevron, americké ropné dvojky.

Připomněl, že zhruba 70 procent ceny pohonných hmot ve Spojených státech tvoří výchozí surovina - ropa. A ta od roku 2002 do současnosti podražila skoro pětinásobně. Minulý měsíc barel v New Yorku vylétl až na rekordních 111,80 dolaru.

Zlobí se i řidiči kamionů

To se projevilo i na ceně motorové nafty, jejíž cena se už dostala ke čtyřem dolarům za galon. Proti zdražování tohoto paliva včera v některých oblastech USA protestovali dopravci. "Náklady na naftu se v posledních pěti letech zdvojnásobily," postěžoval si agentuře Reuters podnikatel ze státu Florida. Během loňského roku cena nafty stoupla zhruba o polovinu.

Ropné firmy podle Marka Coopera, který ve Federaci amerických spotřebitelů odpovídá za průzkum trhu, vydělávají nemravným způsobem.

"Dosahují abnormálně vysokých výnosů na úkor běžných spotřebitelů. A zdůvodní jakýkoli růst svých zisků," vyjádřil se Cooper pro agenturu Reuters.

Obří zisky ropných firem by se měly posuzovat střízlivě a v širším kontextu, zaznělo z úst šéfů. "Naše výdělky podléhají cyklickým výkyvům, jimž je vystavena ekonomika. Podnikání v těžbě ropy a zemního plynu má dlouhodobou povahu a neobejde se bez masivních investic. Zvláště v době, kdy nám na trhu konkurují státní firmy z bohatých ropných zemí," hájil svůj byznys J. Stephen Simon, viceprezident společnosti Exxon Mobil, americké ropné jedničky.

Ta loni dosáhla čistého zisku 40 miliard dolarů, vůbec nejvyššího ve firemní historii USA.

Alternativní zdroje

Na ropné firmy se v Kongresu snesla i kritika, že opomíjí investice do využívání alternativních zdrojů energie, například do solární a větrné. Někteří zákonodárci požadují, aby "velká pětka" na tyto účely dávala desetinu svých zisků.

Americká Sněmovna reprezentantů v únoru rozhodla, že producenti ropy by měli na "dani z mimořádných příjmů" do federálního rozpočtu dodatečně odvést 18 miliard dolarů. Stát by z těchto peněz podpořil nové projekty v alternativní energetice.

Ale ropní baroni namítají, že by bylo mnohem účelnější tyto peníze vložit do vyšší těžby fosilních paliv, což by se na trhu mělo projevit projevit poklesem cen.

"V USA přetrvává nechuť k rozvíjení vlastních energetických zdrojů. A to si Američané těžko mohou dovolit v době, kdy poptávka po energii a její ceny ve světě rostou," vyjádřil se pro agenturu Bloomberg John Hofmeister, prezident Royal Dutch Shell.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů