Sobota, 20. dubna 2024

Obce dostanou víc peněz na skládky

Obce dostanou víc peněz na skládky

Ministerstvo životního prostředí ustoupí tlaku měst a obcí a z vybraných poplatků za skladování odpadu jim přidělí více peněz. Uvedl to mluvčí ministerstva Jakub Kašpar. Finanční zvýhodnění recyklace oproti ukládání odpadů na skládkách, od něhož si řada firem slibovala impulz pro nastartování zajímavého byznysu, tedy nebude tak výrazné, jak ekologové předpokládali.

Starostům se nelíbilo, že připravovaná novela zákona o odpadech připraví obecní rozpočty o miliony korun. Ministerstvo chce do roku 2013 zvýšit poplatky za skladování odpadu ze současných 500 na 1500 korun za tunu. Obce, na jejichž území skládky leží, ale měly dostávat z poplatků jen dvacet procent.

Zbytek měl jít krajským úřadům na podporu recyklace. Novela se nelíbila ani podnikatelům. Těm vadil především růst poplatků a plánované změny v likvidaci autogramů a autobaterií. Svaz průmyslu proto žádal, aby ministerstvo připravilo úplně nový zákon.

,,Sešlo se nám velké množství pozměňovacích návrhů. Budeme hledat kompromis, takže na podporu recyklace půjde menší část peněz. Úplně nový zákon ale v žádném případě připravovat nebudeme," uvedl Kašpar s tím, že ministerstvo už se zástupci obcí o kompromisu vyjednává.

Text novely pro vládu by měl být hotov do konce června. Nová norma, která kromě jiného obsahuje i požadavek na třídění biologického odpadu, vhodného ke kompostování, by měla platit od začátku příštího roku.

Ministerstvo životního prostředí zároveň dolaďuje novelu zákona o obalech, která počítá s povinným zálohováním PET lahví a nápojových plechovek. Novelu, jež už před časem vyvolala ostré reakce ze strany obchodníků, by měl ministr Bursík představit veřejnosti na přelomu června a července, tedy v době dovolených.

,,Zatím není úplně jasné, zda se zálohy budou vztahovat na PET lahve od objemu jednoho litru, nebo zda půjdeme níž," uvedl Kašpar. U nápojových plechovek by se měly zálohy vztahovat i na půllitrové a třetinkové obaly. Proti zavedení záloh u PET lahví a plechovek a jejich povinnému zpětnému odběru protestují především obchodníci. Ti varují, že malým firmám použité obaly zahltí sklady.

http://www.e15.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů