Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

E.ON (EOA), největší německá utilita, se chce stát největším evropským producentem elektrické energie vzniklé při spalování odpadu. V rozhovoru pro média to prohlásil Carsten Staeblein, ředitel divize odpovídající za spalování odpadu. Akcie společnosti oslabují o 1,37% na 116,70 EUR.

U Budějovic hořela nelegální skládka
Ve Vrátě u Budějovic vartují hasiči. I přes noc budou hlídat, jestli se oheň znovu nerozhoří. Odpoledne tam tři hodiny hasili velký sklad odpadu s plasty a textilem. Požárníci ještě dohašují ohniska. Skládka německého smetí je s největší pravděpodobností nelegální.

Slovensko může dále zvýhodňovat železniční a říční dopravu. Rozhodla o tom včera Evropská komise. Slovenští železniční a říční dopravci jsou od roku 2004 na dobu 10 let osvobozeni od placení spotřební daně z pohonných hmot. Podle komise to je zcela v souladu s evropskými předpisy. Slovenská vláda se tak snaží snižovat náklady dopravcům, kteří na rozdíl od dopravy silniční tolik nezatěžují životní prostředí.

Plány na vytvoření nových ekologických měst se rozběhly ve Velké Británii. Do roku 2020 by jich postupně mělo vzniknout deset, přičemž počet obyvatel žijících v každém z nich se má pohybovat od pěti do dvaceti tisíc. Koncept je založen na myšlence, že do center měst nebudou mít auta přístup vůbec, v rezidenčních oblastech bude jejich rychlost omezena na 15 mil za hodinu (24 km/h).

Ve Zdravém městě Chrudim se uskutečnila další Jarní škola Národní sítě Zdravých měst, která úspěšně pokračuje již čtvrtým rokem. Více než 60 účastníků společně s politiky a koordinátory mezinárodního Projektu Zdravé město WHO a dalšími zájemci diskutovalo o energetických projektech, prezentaci našich měst v zahraničí a jiných tématech. Trénovali praktickou přípravu dobré prezentace, zásady komunikace s veřejností apod. Zabývali se rovněž postupy v rámci strategického plánování a projektové přípravy. Třídenní akci finančně podpořil Státní fond životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů