Sobota, 20. dubna 2024

V Plzni plánují obří sportovní areál, včetně lyžování v hale

V Plzni plánují obří sportovní areál, včetně lyžování v hale
Měl by to být multifunkční komplex, rozsáhlý sportovní areál s názvem Emporum Aréna. Něco, co dosud Plzeň ani jiná města nemají. Otevírací střecha, vyjížděcí trávník, místo pro dvacet tisíc diváků, akvapark, krytá lyžařská dráha s umělým sněhem jako v arabské Dubaji. Ale v plánu je i i hotel, obchodní pasáže, restaurace i místo pro koncerty a společenské akce.

S takovým záměrem oslovila pražská developerská společnost Impower Finance plzeňskou radnici a zastupitelům se plán líbí. "U nás ani nikde ve světě ještě nikdo nepostavil něco takového. Myslím tak komplexní areál," komentuje záměr ředitel Impoweru Ivan Dunovský.

Minimálně tři miliardy

Lokalita je jasná - okraj průmyslové zóny Borská pole v sousedství areálu Západočeské univerzity. Zbývá jen "maličkost" - vyřešit případné odkupy pozemků, přesvědčit veřejnost a hlavně zjistit, kolik to bude stát a kdo to zaplatí.

Impower nejsou troškaři - kromě města jednají o tomto záměru i s vedením univerzity. Stavět by se totiž mohly i nové ubytovací kapacity, koleje, menza, objekty pro kanceláře i centrum sportovní medicíny.

Záměr výstavby už zastupitelé schválili, nejpozději v září by měli dostat na stůl návrhy na způsob financování. O výši investice nechce nikdo oficiálně mluvit, ale na radnici se spekuluje o sumě, začínající někde na třech miliardách korun.

Je projekt reálný?

Město tak jako tak potřebuje postavit nový stadion, ale do rozšíření dalších komerčních zařízení už investovat nechce. Ředitel Impower Finance Ivan Dunovský nabízí několik variant.

"Vycházeli jsme z toho, že město potřebuje stadion a sportoviště, které by byly v jeho vlastnictví. Jsme ale připraveni zvážit i vlastní podíl na financování formou PPP, případně investici, která bude pouze v naší režii," vyjádřil se šéf společnosti Impower.

Jak vidí reálně stavbu plzeňské "Emporum Arény" primátor Pavel Rödl? "Tak na sedmdesát procent. Nemáme ale ještě dost informací, abychom mohli mluvit o konkrétních detailech. V dalších týdnech budeme dál jednat," říká primátor. Objevují se už ale názory, že jde o zbytečně megalomanskou stavbu, která by si na sebe možná ani nevydělala.

Pokud by takový areál ale skutečně vznikl, nemá Rödl o jeho další osud obavy. "Nesloužil by jen Plzeňanům, ale přilákal by i hodně návštěvníků z velkého okolí," soudí první muž města.

Dunovský připomíná i další aspekt: fotbalový stadion splňuje všechny parametry mezinárodních institucí a nové ubytovací kapacity by nebyly k zahození třeba ani v případě, že Česko jednou dostane šanci uspořádat olympijské hry. "V ideálním případě bychom mohli začít stavět někdy v lednu 2010, za dva a půl roku by se pak mohlo kolaudovat," odhaduje.

Firma se zaměřuje na rekonstrukce památek i stavby na zelené louce. Opravuje například klášter v Kladrubech u Stříbra nebo staví v Mostě multifunkční komplex bytů, kanceláří a služeb "Rezidence Academia".

Plzeňský areál ale není prvním podobným projektem Impoweru. S menšími parametry i za o něco méně peněz chtěla společnost před časem vybudovat na Tachovsku "Evropský rekreační a rekondiční park". Původní záměr na stavbu areálu se 450 bungalovy a 2500 lůžky, tropickým bazénem, parkovištěm a cyklostezkami ale Impower nakonec zmenšil a nakonec úplně vzdal kvůli protestům místních lidí, ekologů i problémům s odkupem pozemků v katastru města Bor.

Fiaskem ale u nás skončily v minulosti i mnohem menší investiční záměry. Třeba stavba akvaparku Praze 8 nebo vodního ráje v krušnohorské Bublavě, kde obec kvůli prošustrované dotaci málem zkrachovala. A velkým fiaskem byl i neuskutečněný záměr stavby takzvaného Eden Parku v Ústí nad Labem-Klíši, kde měl vyrůst akvapark, lyžařské dráhy a rozsáhlé zábavní centrum.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů