Úterý, 16. dubna 2024

Nákup zadarmo a ekologicky! V kontejneru...

Nákup zadarmo a ekologicky! V kontejneru...

Nedávno jsem na internetu narazila na stránku, která mi vyrazila dech. Dva studenti, jeden z dánské Kodaně a druhý z kanadského Toronta, ještě s dalším kamarádem vedou záznamy o tom, kdy, kde a jak našli skvělé suroviny, z nichž si uvařili báječné jídlo. To vše zadarmo, protože suroviny pocházely z kontejneru.

Když jsem rozdýchala fotky rozesmáté mládeže, pochutnávající si na báječných lahůdkách vytažených z odpadků, přečetla jsem si ideologické zdůvodnění jejich činnosti. Jejich heslo je prosté: „Jíme potraviny, které VY vyhazujete.“ Vybírači kontejnerů argumentují nesmyslností obrovských nákupů, ze kterých pak většinu jídla stejně nedojíme, vyhodíme, a přitom by se z něj mohli uživit lidé, kteří na jídlo zkrátka nemají. Hromady jídla také vyhodí supermarkety (počítám, že je to pravda, ale tuto informaci považujte za neověřenou) jen proto, že se jim ho nepodařilo prodat nebo je nějak mechanicky poškozené. Takže vybírači kontejnerů se chovají ekologicky: nenechají nic zmarnit.

V jednom článku uvádějí postup, jak ze supermarketových kontejnerů vybírat vejce: často se vyhazují krabičky, kde je jen jedno naťuknuté vejce, ale zašpinilo i všechna ostatní. Pak je možné najít v kontejneru mnoho zcela nepoškozených, čerstvých vajec. Návod, kdy vejce nebrat, zní: 1. když o tom nejste přesvědčeni, 2. když jsou prošlá, 3. když je jich příliš mnoho (co pak s nimi) a 4. když nepřijdete na jednoznačný důvod, proč byla vyhozena.

Taky mi vadí, když nakoupíme nebo uvaříme víc, než dokáže naše rodina zkonzumovat. Někdy se to těžko odhaduje, ale snažím se kontejnerchovat jako ekologický spotřebitel. Je ovšem pravda, jak mi potvrdila známá, která pracuje jako pokladní v hypermarketu, že lidé mnohdy nakupují opravdu zbytečné množství jídla, navíc často s omezenou spotřební dobou.

Principiálně vzato mají tedy takzvaní „kontejneroví potápěči“, jak si sami říkají, pravdu, ale technicky vzato je to dost odporné. V našich končinách se tato ušlechtilá zábava mládeže dosud nerozmohla, kontejnery zatím vybírají spíše podivné existence. Musím se přiznat, že mě děsí myšlenka, že by se někdy můj syn hrdinně zanořil do hlubin kontejneru, protože by chtěl spasit svět vlastním příkladem, a uvařil mi pak skvělou večeři.

Jak jste na tom vy? Vyhazujete často jídlo, které jste nakoupili nebo uvařili? Připadá vám to jako totální úlet, vařit jídlo z nasbíraných surovin? Nebo s názory těch mladíků souhlasíte?

 

Více informací:

http://www.emoware.org/dumpster-diving.asp

http://www.emoware.org/dumpster-diving-photos.asp

Ilona Vališová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů