zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Nákup zadarmo a ekologicky! V kontejneru...

08.04.2008
Odpady
Nákup zadarmo a ekologicky! V kontejneru...

Nedávno jsem na internetu narazila na stránku, která mi vyrazila dech. Dva studenti, jeden z dánské Kodaně a druhý z kanadského Toronta, ještě s dalším kamarádem vedou záznamy o tom, kdy, kde a jak našli skvělé suroviny, z nichž si uvařili báječné jídlo. To vše zadarmo, protože suroviny pocházely z kontejneru.

Když jsem rozdýchala fotky rozesmáté mládeže, pochutnávající si na báječných lahůdkách vytažených z odpadků, přečetla jsem si ideologické zdůvodnění jejich činnosti. Jejich heslo je prosté: „Jíme potraviny, které VY vyhazujete.“ Vybírači kontejnerů argumentují nesmyslností obrovských nákupů, ze kterých pak většinu jídla stejně nedojíme, vyhodíme, a přitom by se z něj mohli uživit lidé, kteří na jídlo zkrátka nemají. Hromady jídla také vyhodí supermarkety (počítám, že je to pravda, ale tuto informaci považujte za neověřenou) jen proto, že se jim ho nepodařilo prodat nebo je nějak mechanicky poškozené. Takže vybírači kontejnerů se chovají ekologicky: nenechají nic zmarnit.

V jednom článku uvádějí postup, jak ze supermarketových kontejnerů vybírat vejce: často se vyhazují krabičky, kde je jen jedno naťuknuté vejce, ale zašpinilo i všechna ostatní. Pak je možné najít v kontejneru mnoho zcela nepoškozených, čerstvých vajec. Návod, kdy vejce nebrat, zní: 1. když o tom nejste přesvědčeni, 2. když jsou prošlá, 3. když je jich příliš mnoho (co pak s nimi) a 4. když nepřijdete na jednoznačný důvod, proč byla vyhozena.

Taky mi vadí, když nakoupíme nebo uvaříme víc, než dokáže naše rodina zkonzumovat. Někdy se to těžko odhaduje, ale snažím se kontejnerchovat jako ekologický spotřebitel. Je ovšem pravda, jak mi potvrdila známá, která pracuje jako pokladní v hypermarketu, že lidé mnohdy nakupují opravdu zbytečné množství jídla, navíc často s omezenou spotřební dobou.

Principiálně vzato mají tedy takzvaní „kontejneroví potápěči“, jak si sami říkají, pravdu, ale technicky vzato je to dost odporné. V našich končinách se tato ušlechtilá zábava mládeže dosud nerozmohla, kontejnery zatím vybírají spíše podivné existence. Musím se přiznat, že mě děsí myšlenka, že by se někdy můj syn hrdinně zanořil do hlubin kontejneru, protože by chtěl spasit svět vlastním příkladem, a uvařil mi pak skvělou večeři.

Jak jste na tom vy? Vyhazujete často jídlo, které jste nakoupili nebo uvařili? Připadá vám to jako totální úlet, vařit jídlo z nasbíraných surovin? Nebo s názory těch mladíků souhlasíte?

 

Více informací:

http://www.emoware.org/dumpster-diving.asp

http://www.emoware.org/dumpster-diving-photos.asp

Ilona Vališová

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
29
11. 2017
29-30.11.2017 - Konference
Salzburg
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí