Úterý, 23. dubna 2024

Poslední kolo soutěže Živá Praha je věnováno živé Praze – druhové rozmanitosti

Poslední kolo soutěže Živá Praha je věnováno živé Praze – druhové rozmanitosti

PRAHA – Ojedinělou a často opomíjenou předností Prahy je počet a rozloha chráněných území, parků nebo i lesů. Tyto plochy v součtu zabírají přes čtyřicet procent její celkové rozlohy, a proto tu lze najít překvapivě mnoho druhů rostlin a živočichů. Podle nedávno zveřejněné studie se například denním motýlům daří v našem hlavním městě lépe, než v ostatních částech republiky. Ovšem ani Praze se nevyhýbá pokles druhové rozmanitosti a právě tomuto problému je věnováno poslední kolo soutěže Živá Praha. Přihlásit se do něho může kdokoliv, i ti, kteří se nezúčastnili předchozích kol (1).

Vítězové posledního kola obdrží knihy o životním prostředí a další hodnotné ceny. Soutěž spočívá v odpovídání na kvízové otázky, které jsou po registraci dostupné na stránkách soutěže. Pomůckou pro soutěžící je infolist vydávaný ke každému kolu. Ten šestý popisuje problematiku biodiverzity, tedy druhové rozmanitosti a jejího ohrožení a současně doporučuje řadu internetových zdrojů pro hlubší poznání této oblasti. V minulosti docházelo k úbytku druhů vlivem klimatických podmínek, nyní za ním poprvé stojí člověk.

V šestém kole, které končí 30. dubna, se soutěžící seznámí například s počtem rostlinných i živočišných druhů, které jsou v Praze i s možnostmi jejich ochrany. Podle posledních měření žije v hlavním městě například 243 druhů ptáků, což je 62 % druhů zastižených na území ČR. Soutěžící se také dozví, že úbytek biodiverzity je celosvětový problém, který se zatím nedaří příliš úspěšně řešit zčásti i proto, že je propojen se změnami klimatu.

Dubnové šesté kolo soutěže je sice kolem posledním, ovšem soutěž jím nekončí. Do konce května soutěžící můžou posílat své eseje na jedno ze třech témat druhé dekády soutěže, kterými jsou: ochrana stromů, ochrana vody a ochrana biodiverzity tedy druhové pestrosti. Pravidelní účastníci se mohou na konci soutěže podílet na tvorbě výstavy „Živá Praha“, která bude nabídnuta pražským školám pro ekovýchovné účely.

Projekt Živá Praha je podpořilo grantem Hlavní město Praha.

(1) Zaregistrovat se lze na stránkách soutěže: www.zivapraha.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů