Čtvrtek, 28. března 2024

Emisní povolenky - tip i pro drobné investory

Emisní povolenky - tip i pro drobné investory
Mezi méně obvyklé cesty investování patří emisní povolenky, na kterých navzdory všeobecným představám může vydělat i menší investor. Trhem s povolenkami se Evropská unie snaží omezit emise oxidu uhličitého, které přispívají ke globálnímu oteplování planety. Obchodovat se s nimi začalo před několika lety.

Systém obchodování je jednoduchý. Brusel přidělí jednotlivým státům limity na vypouštění oxidu uhličitého na předem definované období. Emisní povolenky jsou následně administrativně rozděleny mezi jednotlivé podniky, které nemohou vypustit do ovzduší více emisí, než na kolik mají podle povolenek právo. V praxi ovšem dochází k situacím, že některé továrny modernizují svou výrobu, což se odráží i na sníženém objemu emisí, které vypouštějí do ovzduší. Vzniká jim přebytek emisních povolenek, z něhož mohou profitovat prodejem na trhu.

Stranu poptávky tvoří naopak firmy, které nemají dostatek finančních prostředků na investice do "čistších technologií" a trpí nedostatkem povolenek. Aby se nedostaly do konfliktu se zákonem, musejí pokrýt deficit jejich nákupem. Neustále se zpřísňující ekologické normy se stávají pro řadu podniků problémem, který zvyšuje jejich náklady. Nejvíce povolenek spotřebují v České republice například výrobci elektřiny a tepla.

Do bitvy proti globálnímu oteplování může vstoupit i drobný investor. Kromě mimoburzovních trhů, které jsou pro běžného investora obtížně přístupné, se s povolenkami dá obchodovat na burzách EEX a Eurex. Na nich mohou podniky a investoři prodávat a kupovat povolenky za spotový i za futures kurz.

Spotový kurz umožňuje okamžitý nákup nebo prodej přebytečných povolenek.

Futures kurz poskytuje možnost zajištění nebo spekulace. Investoři si díky němu mohou zajistit budoucí cenu povolenek nebo si spekulací s pohybem ceny povolenek vylepšit hospodářský zisk. K tomuto typu obchodování nepotřebujete složit celou hodnotu kontraktu, ale pouze její část - zálohu neboli takzvaný margin. Na jeden kontrakt činí přibližně 37 500 korun.

Kurz je uváděn v eurech za tunu oxidu uhličitého. K obchodování je ovšem nutné mít založený účet u obchodníka s cennými papíry, který má licenci pro obchodování s deriváty.

Jakmile má investor dostatek finančních prostředků, už mu nic nebrání ve vstupu na trh. Pro obchodování platí stejná pravidla jako pro ostatní komodity, a proto lze bez větších problémů vydělávat na poklesu i na růstu cen. Stačí správně vyhodnotit situaci. Emisní povolenky jsou bezesporu zajímavým investičním produktem, který může okořenit nejedno portfolio a přispět k jeho diverzifikaci.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů