Sobota, 27. dubna 2024

Tipy v krajích na víkend

Tipy v krajích na víkend

Praha

Tropičtí motýli

Expozici ve skleníku Fata Morgana botanické zahrady v pražské Troji obohatilo více než 4000 exotických motýlů. Tropické martináče, otakárky nebo babočky zahradě dodala motýlí farma ve Stratfordu nad Avonou v Anglii. V přírodě se tito jedinci vyskytují především v Africe, na Kanárských ostrovech, ve Filipínách, Thajsku, Malajsii, ve Střední a Jižní Americe. Kukly jsou umístěny na terase skleníku, do třech prosklených vitrín budou po vylíhnutí vlétávat otevřenou vrchní stěnou. Výstava potrvá do 27. dubna.

Nádvorní 134, www.botanicka.cz

Středočeský kraj

Máslovice

Stloukání másla

Šlapat do Máslovic, kde se bude v odpoledních hodinách stloukat máslo, péct jarní pečivo, popíjet čaj, ale i hrát divadlo pro děti a country pro dospělé, můžete v sobotu 12. dubna. Do Máslovic se hromadně půjde na šesti různě dlouhých trasách. Nejdelší, asi 18km pochod začíná před zoo v Troji a na konečné autobusu 147 v Suchdole. Z obou míst se vyráží už mezi osmou a devátou ranní.

Tel.: 603 431 148, www.maslovice.cz


Jihočeský kraj

Český Krumlov

Jeden svět

Festival Jeden svět dorazí ve dnech 9. - 12. dubna do Českého Krumlova. Za tu dobu se v sále klubu Bouda promítne 14 dokumentárních filmů na téma lidských práv, které už zhlédli diváci v Praze a v dalších regionech. Informace o filmech a času promítání na www.jedensvet.cz pod záložkou regiony.

Špičák 114, tel.: 774 137 676


Karlovarský kraj

Horní Slavkov

Divadlo pro děti

Divadelní soubor Kamarádi připravil pro děti z 1. stupně základních škol, mateřských škol a maminky s dětmi na čtvrtek 10. dubna od 8 a 10 hodin divadelně-hudební zábavné představení. Během hodinového programu v Městském kulturním středisku se malí diváci seznámí se základními pojmy (scénář, režisér, dekorace, rekvizity, divadelní program atd.), objeví význam hudby a dozví se, jak se chovat v divadle. Samozřejmě nebude chybět pohádka. Vstupné je třicet korun.

Dlouhá 717, tel.: 352 688 368, www.muhslavkov.cz


Ústecký kraj

Litvínov

Voda tvořící

Centrum ekologické výchovy Viana při Schole Humanitas vystavuje do konce dubna práce zaslané do 9. ročníku fotografické soutěže s názvem Voda tvořící. Do soutěže bylo zasláno 271 fotografií od 92 autorů z celé republiky a Saska. Odborná porota udělila tři hlaví ceny ve dvou kategoriích, dalších sedm fotografií získalo zvláštní ocenění. Na soutěžní snímky se přijďte podívat do auly Scholy Humanitas.

Ukrajinská 379, tel.: 476 111 226, www.humanitas.cz


Liberecký kraj

Liberec

Japonské umění

Prostory Oblastní galerie budou dva a půl měsíce patřit dvěma výstavám: prezentaci kreseb a grafiky Lesoprostor Jitky Chrištofové, která patří k nejmladší generaci českých výtvarníků, a expozici Krajiny, ptáci a květiny v japonském umění 19. století ze sbírek Národní galerie v Praze. Obě akce potrvají do 15. června.

U Tiskárny 1, tel.: 485 107 789, www.ogl.cz


Plzeňský kraj

Švihov

Zpřístupněná hladomorna

V rámci Dnů evropského kulturního dědictví bude vodní hrad Švihov pořádat prohlídky mimořádně zpřístupněných prostor. Návštěvníci mohou od soboty 12. do pondělí 14. dubna prozkoumat hradní špýchar a nahlédnout do hladomorny ve věži Kašperce. O něco světlejší podívanou nabízí výstava Posviťme si na makovičky, věnovaná historickému vývoji osvětlení a svícení v lidských obydlích od pravěku až po současnost. Končí 30. dubna.

Žižkova 1, tel.: 376 393 378, www.hrad-svihov.cz


Královéhradecký kraj

Hradec Králové

Slavné vily kraje

Přes padesát architektonicky významných domů předkládá návštěvníkům Muzea východních Čech výstava Slavné vily Královéhradeckého kraje. Domy vznikly mezi polovinou 19. století a koncem 20. století, nejvíce jich stojí v Hradci Králové, zastoupena jsou však i menší města. Expozice představuje i některé projekty slavných architektů, například Jana Kotěry, Josefa Gočára či Oldřicha Lisky. Zavítat sem můžete do 29. června.

Eliščino nábřeží, tel.: 495 512 462, www.muzeumhk.cz


Pardubický kraj

Chrudim

Dřevo

Každý druh stromu se hodí na něco jiného. Jaké druhy dřeva stromy dávají, jak se s nimi pracuje a na co na všechno se mohou využít, pojednává výstava Xylem - dřevo v Regionálním muzeu. Načerpat jeho vůni a vědomosti o něm můžete až do 28. září.

Široká 86, tel.: 469 620 330, www.muzeumcr.cz


Kraj Vysočina

Nové Město na Moravě

Kovářství

Horácká galerie vystavuje od 12. dubna do 1. června mimo jiné i komorní kované plastiky Pavla Tasovského. Představí kovářství jako jedno z mála tradičních řemesel přežívajících navzdory současnému boomu technologií, novodobých materiálů a bezkontaktních výrobních procesů. Kombinací přírodního kamene a kovaného železa s rezavou patinou vyjadřuje Tasovský myšlenky, kterými se zabývaly generace minulé i současné.

Vratislavovo nám. 1, tel.: 566 654 211, hg.nmnm.cz


Jihomoravský kraj

Hustopeče

Masaryk a Hustopeče

V Hustopečích na Břeclavsku probíhá výstava fotografií připomínajících, že dějiny města jsou spojeny i se životem prvního československého prezidenta Tomáše G. Masaryka. V letech 1861 až 1863 navštěvoval tamní piaristickou německou reálku a jezdil do městečka za příbuznými. Mezi historickými snímky nescházejí nejstarší záběry s hlavou státu, fota jeho nejbližších příbuzných nebo míst, na nichž pobýval. Výstava v domě U Synků potrvá až do konce letošního roku.

Dukelské nám. 23, tel.: 519 413 849, www.hustopece-city.cz


Zlínský kraj

Luhačovice

Peníze z nebe

Blues, songy a evergreeny s texty básníka Josefa Kainara budou hrát, zpívat a recitovat v pátek 11. dubna od 19.30 h Miroslav Svihálek, Lubomír Schneider a Richard Pogoda. Na koncert se přijďte podívat do hotelu Palace.

Náměstí 28. října, tel.: 577 681 111, www.lazneluhacovice.cz


Moravskoslezský kraj

Ostrava

Fotografie Jindřicha Štreita

Výstava snímků s názvem Vztahy, jejichž autorem je uznávaný Jindřich Štreit, probíhá ve vítkovické pobočce Knihovny města Ostravy. Černobílé fotografie vznikly v rámci autorova projektu Lidé mého kraje - Bruntálsko, kde zachytil obyčejné venkovany při jejich každodenní práci, starostech i radostech. Vidět je můžete do 30. dubna.

Kutuzovova 14, tel.: 599 522 155, www.kmo.cz


Olomoucký kraj

Olomouc

Academia film

Academia film Olomouc (AFO), nejvýznamnější středoevropský festival populárně-vědeckého a dokumentárního filmu, se uskuteční od 15. do 20. dubna v Olomouci. I letos je dramaturgie rozdělena do tematických bloků. Projekce soutěžních populárně-vědeckých dokumentů představí to nejlepší z tvorby uplynulého roku v Česku i zahraničí. Sekce Studio dá divákům možnost zhlédnout zajímavé snímky, spatřit jejich tvůrce a diskutovat s odborníky. Už tradičně se AFO vydá k uznávaným autoritám popularizace vědy i do kontroverzních oblastí.

Tel.: 585 633 434, www.afo.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů