Středa, 24. dubna 2024

Osm sběrných dvorů odpadů v Plzeňském kraji

Operační program Životní prostředí je zaměřený na zlepšování kvality životního prostředí, a tím i zdraví obyvatelstva.
Osm sběrných dvorů odpadů v Plzeňském kraji
Města Horažďovice, Horšovský Týn, Nepomuk, Plasy, Plzeň, Stříbro a  obce Líně a Zbůch obdržela v těchto dnech rozhodnutí ministra životního prostředí Martina Bursíka o finanční podpoře na projekt výstavby nových sběrných dvorů odpadů z prostředků Evropské unie, Operačního programu životní prostředí.

Celkové uznatelné náklady projektu výstavby všech osmi sběrných dvorů odpadů jsou 43 miliónů Kč a Evropská unie spolu se Státním fondem životního prostředí přispěla téměř 90% těchto prostředků, konkrétně 37,8 milióny Kč. Podíl vlastních prostředků všech osmi měst a obcí je  5,2 miliónu Kč, což je průměrně 650 tisíc Kč na jednu obec či město.

Jedná se o projekty výstavby osmi nových moderně vybavených sběrných dvorů odpadů umístěných v jednotlivých městech a obcích. Ve třech obcích budou výstavbou sběrného dvora odpadů revitalizovány staré nevyužívané areály (v obcích Líně a Zbůch jsou to bývalé čistírny odpadních vod, ve městě Stříbro je to část nevyužitého areálu bývalých kasáren), ve dvou městech se jedná o využití starých pozemků v majetku města (Nepomuk a město Plzeň - v Městské části Plzeň 4 Doubravka) a ve třech městech se jedná o rekonstrukce stávajících míst sběrných dvorů či míst pro dočasné shromažďování odpadů (Horažďovice, Horšovský Týn a Plasy). Výrazným způsobem se tak zkvalitní služba občanům všech obcí a měst a jejich  spádových území.

Projekty výstavby osmi nových,  moderně vybavených sběrných dvorů odpadů byly připravovány od začátku loňského roku, žádost o finanční prostředky Evropské unie byla na všech osm projektů podána koncem října loňského roku. Po nezbytné přípravě samotných staveb sběrných dvorů se předpokládá, že by sběrné dvory odpadů byly otevřeny pro veřejnost na konci letošního roku či počátkem roku příštího.

Sběrné dvory budou vybaveny potřebnými sběrnými nádobami na všechny druhy odpadů, které produkují obyvatelé měst a obcí (včetně nebezpečných odpadů), každý obyvatel bude moci do sběrného dvora ukládat jakýkoli odpad, který vyprodukoval v domácnosti (jako například objemný odpad-nábytek či koberce, vyřazená elektrická a elektronická zařízení z domácností-lednice, televize, mikrovlnky apod.,  nebo biologický odpad). Sběrné dvory budou vybaveny zázemím pro obsluhu, místem pro umisťování biologického odpadu ze zahrad včetně štěpkovače. Areál každého sběrného dvora bude oplocen a vybaven elektronickým zabezpečovacím systémem včetně kamer, které identifikují každou „nežádoucí" návštěvu sběrného dvora odpadů.

Všechny obce a města předpokládají, že sběrný dvůr odpadů bude zcela zdarma pro všechny občany, kteří na území měst či obcí uhradí příslušný poplatek za odpady  v daném kalendářním roce. Osm měst a obcí (u města Plzně Městská část Plzeň 4 Doubravka) tak nabídne svým občanům nově velmi kvalitní službu a možnost, jak nakládat s odpady z domácností v souladu se základními zásadami ochrany životního prostředí.

Sběrné dvory odpadů jsou velmi důležitým zařízením pro nakládání s odpady ve městech a obcích. Jejich výhodou je, že díky obsluze jsou odpady odděleně shromažďovány a tříděny a velká většina z nich je pak materiálově využívána. V loňském roce byla v Plzeňském kraji dokončena výstavba osmi sběrných dvorů odpadů v obcích a městech rovněž podpořená prostředky Evropské unie. V současné době funguje v Plzeňském kraji celkem 57 sběrných dvorů odpadů.

V roce 2006 bylo postaveno za prostředky Operačního programu Infrastruktura Evropské unie osm sběrných dvorů odpadů ve městech Bělá nad Radbuzou, Horní Bříza, Nýrsko, Spálené Poříčí, Třemošná, Zbiroh a obcích Strašice a Štěnovice.

Operační program Životní prostředí je zaměřený na zlepšování kvality životního prostředí, a tím i zdraví obyvatelstva. Přispívá ke zlepšování stavu ovzduší, vody i půdy, řeší problematiku odpadů a průmyslového znečištění, podporuje péči o krajinu, využívání obnovitelných zdrojů energie a budování infrastruktury pro environmentální osvětu. Má sedm prioritních os.

Operační program Životní prostředí předpokládá čerpání finanční podpory z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) a dále z prostředků Fondu soudržnosti (FS). Program čerpá 18,4 % z 26,96 miliardy eur určených ze strukturálních fondů EU pro Českou republiku. Celkem OP ŽP nabídne přes 5,2 miliardy eur, tj. cca 150 miliard Kč.

Podrobné informace k Operačnímu programu Životní prostředí, včetně kompletního textu třetí výzvy a loga ke stažení, najdete na webových stránkách OPŽP, informace lze získat i na lince 800 260 500.

Řídícím orgánem pro OPŽP je Ministerstvo životního prostředí ČR. Podrobné informace o jeho aktuální činnosti jsou k dispozici na webových stránkách MŽP.

Státní fond životního prostředí ČR již 16 let zásadním způsobem přispívá na investice do ochraně a zlepšování životního prostředí, financuje především investice do projektů na ochranu vod, ochranu ovzduší, využití obnovitelných zdrojů energie, nakládání s odpady, ochranu přírody a krajiny a vzdělávání, a to buď z národních zdrojů, nebo ze zdrojů Evropské unie. Aktuální informace o činnosti SFŽP naleznete na jeho webových stránkách.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů