Pátek, 29. března 2024

ČIŽP se chce zaměřit na závažné delikty proti přírodě

ČIŽP se chce zaměřit na závažné delikty proti přírodě

Praha - Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) se chce zaměřit na závažné a úmyslné případy porušení ekologických zákonů. Drobné prohřešky by podle její ředitelky Evy Tylové měly řešit například obecní a krajské úřady, které k tomu mají rovněž pravomoci. Za podobné delikty bude inspekce ukládat sankce ve stejné výši, ať se stanou kdekoli, řekla dnes novinářům Tylová.

Inspekce by měla být podle ní vrcholovým kontrolním orgánem. "Musíme se zaměřit třeba na významné dovozy ohrožení druhů zvířat, které nesmějí být prováděny, nikoli na to, když babička někde koupí želvu a neví, že musí být registrována. Stejně tak v odpadech; pokud občan pálí odpad, není to problém inspekce, je to problém obce," uvedla Tylová.

Pro kontrolu nakládání s odpady má ČIŽP osm desítek inspektorů. Musí se podle ředitelky věnovat nelegálnímu dovozu občanů a nelegálním skládkám.

Inspekční činnost v lese bude podle Tylové více směřovat na ochranu přírody. "Více se budeme soustředit na to, jestli les je biokoridor, významný krajinný prvek, jestli jeho vykácení znamená narušení biotopu a krajinného rázu, a méně se budeme soustředit na to, jestli smrky rostou správně a rovně, aby z nich byly pěkné desky na nábytek," podotkla ředitelka.

Loni inspektoři provedli asi 15.800 kontrol, předloni jich bylo zhruba o 850 více. Na jednoho inspektora připadlo 38 kontrol. Jejich pokles Tylová zdůvodnila tím, že delikty jsou stále závažnější. "Inspektor musí spolupracovat s právníky, otevřeně čelí kriminálním skupinám," řekla ředitelka. Za kriminální činnost označila nelegální podnikání v odpadovém hospodářství.

ČIŽP loni uložila téměř 2550 pokut, meziroční nárůst činí 150 postihů. Sankce byly celkem za 161,5 milionu korun, proti roku 2006 vzrostly o 20 milionů korun. Nejvyšší objem pokut uložily inspektoráty v Praze a v Plzni. Podle druhu prohřešků vedou postihy v odpadovém hospodářství, celkem byly za 76,5 milionu korun.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů