Pátek, 29. března 2024

Stavbě obří papírny nestojí nic v cestě

Stavbě obří papírny nestojí nic v cestě
Papírna, která bude vyrábět polovinu české spotřeby vlnité lepenky, se začne stavět na konci roku na Moravě.

Zástupci firmy Wanemi, která chce papírnu za šest miliard korun stavět, se dohodli se zastupiteli Zábřehu na podmínkách stavby. HN to potvrdil místopředseda představenstva firmy Marek Štencl.

"Domluvili jsme se na spolupráci. Budeme ve městě podporovat kulturu a sport formou grantů," uvedl Štencl. Ročně podle něj firma dá městu několik milionů korun. Za to město nebude protahovat územní řízení a firma může žádat o stavební povolení. Město dostane také zhruba 12 milionů korun za devítihektarový pozemek v průmyslové zóně.

"Dohodli jsme se na ceně, město dostane za metr čtvereční 130 korun," potvrdil místostarosta Zábřehu Lubomír Sommer.

Papírna vyroste v průmyslové zóně na okraji Zábřehu. První vlnitou lepenku, která je polotovarem pro výrobu kartonových obalů, má vyrobit v lednu 2011. V plném provozu bude o tři roky později. Ročně by měla produkovat 250 tisíc tun vlnité lepenky. Na její výrobu spotřebuje 275 tisíc tun sběrového papíru, tedy zhruba 60 procent v Česku ročně recyklovaného papíru. "Sice se ho hodně vyváží. Ale nedostatku suroviny se nebojíme. Už máme podepsané smlouvy o dodávkách," tvrdí Marek Štencl.

Firma chce zaměstnat 160 lidí a stejnému počtu lidí dá práci ve službách. Náklady na stavbu uhradí z úvěru německých a rakouských bank. Právě do Německa a Rakouska plánuje vyvážet.

Společně s papírnou postaví firma i vlastní zdroj elektřiny a páry. Ten bude spalovat dřevní štěpku, odpady z kartonážek, hobliny, piliny i biomasu z obilí. Právě kvůli energetickému zdroji vedla firma rok spory se zastupiteli města.

Spory trvaly rok

Proti spalovně se totiž postavili lidé ze čtvrti Ráječek i obyvatelé nedaleké obce Leština. Obec napadla i posudek o vlivu na životní prostředí. Letos v březnu ale ministr životního prostředí Martin Bursík stížnost zamítl. "Dostali jsme řadu připomínek a všechny bez problémů splníme," tvrdí Štencl s tím, že třeba množství do ovzduší vypouštěných zplodin bude nižší, než je po firmě vyžadováno.

Záměr postavit papírnu na výrobu vlnité lepenky společně s vlastním energetickým zdrojem oznámila firma městu v květnu 2006. Na podzim stejného roku tehdejší zastupitelé schválili smlouvu o smlouvě budoucí. S tím, že pokud by se záměrem v budoucnu nesouhlasili, zaplatilo by město půlmilionovou pokutu. Od loňského jara se ale vedl jeden spor za druhým.

Papírna rozdělila město na dva tábory a mezi sebou se napadali zastupitelé i obyvatelé města. Zastupitelé dokonce vloni na podzim navrhli uspořádání referenda o stavbě. Letos v únoru nakonec ale jeho konání neodsouhlasili.

Sporné projekty

Podobně jako v Zábřehu je teď rozdělené Ústí nad Labem, kde chce společnost ČEZ na kraji města postavit paroplynovou elektrárnu o výkonu 440 MW. Proti elektrárně už se sepisovala petice a vedení magistrátu sestavilo speciální komisi, která se projektem zabývá. ČEZ koupil starší plány na stavbu elektrárny o polovičním výkonu. A na projekt je i stavební povolení.

Spalovny na biomasu se zase potýkají s protesty na Moravě i jihu Čech. Kvůli protestům obcí usnul i projekt na větrný park firmy Proventi v Krušných horách.

Kromě dálnice D8 vedoucí Českým středohořím a rychlostní silnice R35 v Libereckém kraji, vyvolávají největší protesty stavby v Praze. Kvůli tunelu Blanka z Letné dokonce padla i dvě trestní oznámení. Kvůli výškovým budovám na Pankráci tvrdí odpůrci, že Praha bude vyškrtnutá ze seznamu Unesco.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů