Sobota, 20. dubna 2024

Expanze obchodních řetězců poškozuje životní prostředí

Expanze obchodních řetězců poškozuje životní prostředí

Expanze obchodních řetězců podle ekologů škodí životnímu prostředí. Sdružení Nesehnutí v průzkumu zjistilo, že nové velkoprodejny se podílí na nekontrolovaném rozšiřování měst do krajiny, často zabírají kvalitní zemědělskou půdu či nezastavěné plochy a stavba nákupních center zvyšuje dopravu v okolí. Stát společně se samosprávami by měl proto podle ekologů regulovat další expanzi obchodních řetězců, které v Česku provozují více než tisícovku obchodů a stavbu dalších připravují. Průzkum sdružení Nesehnutí zveřejnilo na svých internetových stránkách www.spotrebitele.info Sdružení obrany spotřebitelů.

SKLAD NOHEL GARDEN ŘÍDÍ WMS

Nohel Garden, dodavatel a distributor zahrádkářských potřeb v České republice a na Slovensku, pokračuje v expanzi skladových kapacit. Za tímto účelem vybudoval u Dobříše moderní víceúčelový sklad o rozloze 9 tisíc m2. Protože systém obchodování klade velké nároky na logiku skladování a dokonalé znalosti sortimentu i skladu, společnost se rozhodla pro implementaci Warehouse Management Systému SmartStock. Projekt se svým rozsahem řadí mezi svého druhu ojedinělé v ČR.

TRUCKPARK EUROWAG D5 ROZVADOV

V těsném sousedství hraničního přechodu Rozvadov, na Svaté Kateřině, je od 1. dubna v provozu největší a nejmodernější truckpark v ČR. Značka Eurowag, specializovaná v Evropě na služby profesionálním řidičům nákladních automobilů, otevřela tak již třetí tuzemský truckpark. Na ploše o rozloze téměř 3 hektarů poskytuje služby opět výhradně profesionálním řidičům. Čerpací stojany na Diesel a AdBlue nabízejí nejvyšší minutový výkon v České republice. Investorem projektu je Netto, dceřiná společnost firmy W.A.G. minerální paliva.

NASTUPUJE KONKURENCE BILLBOARDŮ

Společnost 3M uvedla na trh novinku v oblasti signmakingu, grafickou samolepicí fólii IJ8624, určenou jak pro venkovní, tak interiérové použití na zdi a strukturované či porézní povrchy. Lze ji využít pro přímou aplikaci reklamní grafiky nejen na cihlové zdi, omítky, betonové sloupy, ale také na jiné podobné povrchy v podzemních garážích nebo na velkých betonových plochách. Životnost fólie v exteriéru je zhruba 30 dnů, v interiéru 12 měsíců.

HAMÉ A NORDIC PARTNERS POTVRDILY FÚZI

Největší tuzemská konzervárenská společnost Hamé a islandská skupina Nordic Partners oficiálně potvrdily avizovanou fúzi obou firem. Tu už schválil antimonopolní úřad. Islanďané ve firmě ponechají současné vedení, Hamé tak i nadále povede současný ředitel Martin Jagoš. Výše transakce ani podíl, který islandská společnost v Hamé získala, nebyly oficiálně zveřejněny. Podle informací Hospodářských novin zaplatila Nordic Partners Hamé s největší pravděpodobností nejméně pět miliard korun. Nordic má v současnosti potravinářské podniky v Litvě, Lotyšsku a Polsku. Skupina po začlenění Hamé vyprodukuje zhruba 170 tisíc tun potravinářských výrobků a více než 100 milionů litrů nápojů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů