Pátek, 19. dubna 2024

EU: Biopaliva jsou katastrofa pro evropskou přírodu

EU: Biopaliva jsou katastrofa pro evropskou přírodu

I přes kritiku rozvojových zemí, OSN, Světové banky a ekologických organizací trvá Evropská komise na svém cíli, zavést do roku 2020 desetiprocentní podíl biopaliv v pohonných hmotách. I pracovníci komise přitom přiznávají, že opatření může mít vliv nejenom na světový růst cen potravin a kácení tropických pralesů, ale že výrazně postihne i životní prostředí na starém kontinentu. „Pro evropskou přírodu to je katastrofa,“ řekl Deníku nejmenovaný úředník z generálního ředitelství pro životní prostředí Evropské komise, který nemá oprávnění hovořit s tiskem.

Především kvůli tlaku na pěstování biopaliv totiž komise zrušila dosavadní nařízení, které předepisovalo zemědělcům v západní Evropě ponechat deset procent půdy ladem. „Tato území jsou nesmírně cenná pro evropskou biodiverzitu, tedy druhovou rozmanitost. Jsou klíčovým místem pro přežití mnoha ohrožených druhů hmyzu či ptáků,“ dodal úředník. Podle něj se nyní ředitelství snaží přesvědčit komisi, aby namísto úplného zrušení desetiprocentního limitu pouze snížila plochu ponechanou ladem o polovinu, na pět procent.


Biopaliva ovlivňují cenu potravin

Komise přitom oficiálně odmítá, že by rušila půdu ležící ladem kvůli přimíchávání organické složky do paliv. „Nesouvisí to s biopalivy. Tato povinnost byla zavedena s cílem omezit přebytek zemědělských produktů. V současné době ale k přebytkům nedochází - naopak stoupají ceny potravin a roste poptávka po zemědělských produktech,“ uvedl mluvčí pražského zastoupení Evropské komise Martin Stašek. Jenže právě biopaliva jsou podle odborníků jednou z hlavních příčin celosvětového zdražování potravin a tím i rostoucího tlaku na obdělávání další půdy. Zatímco dosud se ochranáři obávali hlavně dalšího kácení deštných pralesů a ohrožení biodiverzity v zemích třetího světa, rozorání půdy ležící ladem vzbuzuje obavy odborníků také o druhovou rozmanitost v Evropě.

Komise proto uvažuje o tom, že ponechávání půdy ležící ladem obnoví. Jenže na rozdíl od minulosti, kdy to byla pro západoevropské zemědělce povinnost, by za to nyní dostávali peníze. „Evropská komise proto navrhuje převést další prostředky z přímých plateb do fondu rozvoje venkova a umožnit tak zvláštní platby zemědělcům jako náhradu za to, že část půdy ponechají ladem pro účely ochrany životního prostředí,“ zmínil Stašek. Komise chce opatření vedoucí k omezení negativních vlivů biopaliv na životní prostředí oznámit 20. května.

Špatné zprávy o biopalivech dělají starosti také evropským ministrům životního prostředí. Ti v minulých dnech na neformálním zasedání ve Slovinsku požadovali, aby nová generace biopaliv byla šetrná k lesům. Takzvaná biopaliva druhé generace se totiž mají vyrábět také ze dřeva, rostoucí tlak na lesy však může vážně narušit jejich druhovou rozmanitost. „Lesy pokrývají třetinu území ČR. Z nedávné studie jsme zjistili, že zpracováním domovního odpadu bychom mohli získat až dvojnásobné množství energeticky využitelné biomasy, než je možné využít z našich lesů,“ řekl český ministr životního prostředí Martin Bursík.


Vědci EU: zastavte biopaliva

Pozastavit plán dosáhnout do roku 2020 desetipro­centního podílu biopaliv v pohonných hmotách doporučil v minulých dnech vědecký výbor Evropské agentury pro životní prostředí (EEA). Zároveň vyzval k vypracování souhrnné studie o rizicích a přínosech biopaliv pro životní prostředí. Výbor, který tvoří dvacet vědců z patnácti zemí, zpochybnil význam biopaliv pro úspory fosilních paliv a snižování emisí skleníkových plynů. Naznačil, že biomasa by se spíš měla využívat k topení a výrobě elektřiny než k pohonu automobilů.

Vědci z EEA zároveň potvrdili, že EU bez dalšího narušení životního prostředí nebude mít dostatek orné půdy, s níž by desetiprocentní cíl mohla splnit. Z vlastních zdrojů plánovanou spotřebu nepokryje ani po nasazení druhé generace biopaliv ze dřeva, biologického odpadu a dalších zdrojů. „Důsledkem intenzifikace produkce biopaliv tak bude zvýšený tlak na půdu, vodu a biodiverzitu," uvedla EEA. V případě dovozů ze zahraničí bude mít podle EEA Evropská unie podíl na ničení deštných pralesů. „Uržitelnosti produkce mimo Evropu je obtížné dosáhnout a monitorovat ji,“ tvrdí vědci.

Komisař pro životní prostředí Stavros Dimas však závěry vědců odmítá. Tvrdí, že EU může své plány s biopalivy splnit, aniž to povede ke zdražování potravin a ničení deštných pralesů. „Je to dobrý záměr. Jestliže máme klauzuli udržitelnosti, myslím, že je to úplně v pořádku,“ řekl Dimas agentuře Reuters.

zdroj: Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů