Čtvrtek, 28. března 2024

Tipy na víkend

Tipy na víkend

Hluboká nad Vltavou
Africké cesty

Výstava v Loveckém zámku Ohrada dokumentuje lovecké expedice Adolfa Schwarzenberga, posledního příslušníka hlubocko-krumlovské větve rodu, a jeho manželky Hildy, do východní Afriky ve 30. letech 20. století. Dřevěné plastiky, nádoby, textilie, zbraně či šperky doprovázejí autentické fotografie dokumentující život domorodců pořízené organizátorem výprav, cestovatelem a přírodovědcem Bedřichem Machulkou. Expozice končí 31. října.

U Bezdreva 17, tel.: 387 965 340, www.nzm.cz

Liberec
Den Země

Oslavy Dne Země, spojené s křtinami prvního letošního přírůstku - samičky takina čínského, proběhnou v liberecké zoologické zahradě 22. dubna. Kromě zvířat si budete moci projít také třeba nově otevřenou naučnou stezku, která začíná u výběhu kozorožců a koz šrouborohých. Stezku tvoří mapa s fotografiemi jizerských lesních ekosystémů a devět malovaných panelů, doplněných dalšími prvky typickými pro jizerskohorskou krajinu.

Masarykova 1347/31, tel.: 482 710 616, www.zooliberec.cz

Chomutov
Oslavy Dne Země

Festival všech chutí, vůní a barev přírody proběhne 19. dubna v areálu zooparku Chomutov od 10 hodin. Oslavy Dne Země doprovodí hry a soutěže s ekologickou tematikou a přednášky chovatelů a ochránců zvířat.

Přemyslova 259, tel.: 474 629 917, www.zoopark.cz

Jihlava
Rozumíme zvířatům?

Odpověď na otázku, zda rozumíme zvířatům, můžete do 27. dubna hledat v prostorách Muzea Vysočiny, kde začala výstava přibližující hravou formou základní informace o chování zvířat. Kromě informačních textů a množství barevných fotografií na ní můžete sledovat živá zvířata v prolézačkách, akváriích a teráriích, podívat se na filmy o chování zvířat a vyzkoušet si přibližně třicet her a testů, na nichž si ověříte, co všechno zvířata dokážou.

Masarykovo nám. 57/58, tel.: 567 573 880, http://muzeum.ji.cz

Olomouc
Pochod i let balonem

V rámci setkání Ekologické dny Olomouc, jehož program pokračuje do 1. května, proběhne v sobotu 19. dubna řada akcí. V 8 hodin je na Horním náměstí sraz cyklistů, o hodinu a půl později mají pěší sraz u kostela sv. Kunhuty v Pasece, kde začíná vlastivědný výlet s Jánem Kadlecem přírodním parkem Sovinecko. Hravé soutěže pro děti a rodiče proběhnou od 10 do 16 hodin v zoo, a kdo by chtěl letět nad luhy Litovelského Pomoraví, nechť se přihlásí na www.litovelskepomoravi.ochranaprirody.cz nebo telefonu 585 344 156.

www.slunakov.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů