Čtvrtek, 28. března 2024

Auta budou jezdit na dříví

Auta budou jezdit na dříví
Výroba biolihu z obilí v Česku téměř zkrachovala, zbyla po ní spíš jen pachuť kriminální aféry - ale stát chystá další akci, která má pověst biopaliv napravit.

Místo pšenice, cukrovky nebo řepky bude tentokrát zdrojem hlavně dřevo.

Už příští rok má vyrůst v Lovosicích továrna, kde by se na zkoušku spalovaly zbytky dřeva i zemědělský odpad. Vyráběla by jednak elektřinu, jednak biopalivo "druhé generace".

Biolíh se musí už od loňska povinně přimíchávat do paliv u čerpacích pump. Jeho výroba z obilí nebo kuřice ale kolabuje, protože domácí produkci válcuje levnější dovoz z Brazílie či Pákistánu.

"Ano, spolupracujeme na tom s ministerstvem zemědělství," potvrdil HN Pavel Švarc, šéf Čepra a prezident Svazu chemického průmyslu.

"Biopaliva druhé generace jsou cestou, kterou bychom se nejspíš měli vydat," říká i první náměstek ministra Ivo Hlaváč.

Podle informací HN by továrnu provozovalo neziskové konsorcium. Jeho členy budou zemědělské a lesnické výzkumné ústavy, Svaz chemického průmyslu i státní podnik Lesy ČR. "Mohli bychom se na tom podílet dodávkami dřeva," uvedl šéf Lesů Jiří Novák.

Na rozjezd továrny je potřeba asi 300 milionů korun. Prodejem tepla a elektřiny se náklady na provoz zaplatí jen částečně, část peněz bude muset zaplatit stát a část se bude hledat v Bruselu.

Podle Švarce by nová biopaliva měla při spalování v autech několikanásobně menší emise. A díky využití odpadního dřeva by se nemuselo odsávat z trhu tolik obilí, takže by klesl tlak na ceny potravin.

Ani domácí producenti biopaliv takzvané první generace se ale ještě necítí odepsáni. Ze zhruba dvaceti podnikatelských záměrů na výrobu biolihu (přidává se do benzinu) se jich přitom dočkalo realizace jen několik. Významnějším hráčem je pak jen TTD Agroetanol Dobrovice.

O něco lépe se daří výrobcům rostlinných metylesterů, jež se přidávají zatím ve dvou procentech do nafty. Ekonomicky totiž vychází bionafta vůči dovozové konkurenci lépe než biolíh.

Lídrem na trhu tuzemských biopaliv je proto Setuza. "Výrobní kapacitu teď máme asi 150 tisíc tun metylestru, ale jedeme zhruba na poloviční výkon," říká šéf firmy Martin Procházka. Do Česka se totiž vozí i metylestery z Německa. Jediná firma, Agrofert Andreje Babiše, ještě v této době továrnu na biopaliva (řepkový metylester) staví. To, že i chystaná výroba biopaliv druhé generace má stát na pozemcích Babišovy Lovochemie v Lovosicích, však podle Švarce nic neznamená: "Jen bychom využili tamního areálu, Agrofertu se to netýká."


Velcí výrobci biopaliv
Firma Kapacita
Metylester pro bionaftu:
Setuza 150 tisíc tun
Agropodnik Jihlava 70 tisíc tun
Agropol 35 tisíc tun
Biolíh do benzínu:
TTD Agroetanol Dobrovice 1 mil. hl
PLP Trmice 1 mil. hl
Zdroj: HN
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů