Pátek, 29. března 2024

Kdo je hoden titulu Veličenstvo kniha?

Kdo je hoden titulu Veličenstvo kniha?

EkoCentrum Brno udělí titul za nejoriginálnější vlastnoručně vytvořenou knihu. Do 4. ročníku výtvarně-literárání soutěže dorazil rekordní počet prací.

Již 4. ročník oblíbené soutěže EkoCentra Brno pro děti a mládež MOJE VELIČENSTVO KNIHA o nejoriginálnější vlastnoručně vytvořenou knihu má své vítěze (info o soutěži níže). Kdo získá titul „Veličenstvo kniha“ a bude slavnostně pasován? To prozradíme na slavnostním vyhodnocení v pondělí 21. dubna od 16.00 v prostorách EkoCentra Brno na Ponávce 2. Vítěze odměníme šlechtickými glejty a knihami od nakladatelství Thovt a Mladá Fronta. Čekají je i další překvapení: originální dort, slavnostní pasování absolutního vítěze mečem a v historickém kostýmu nebo setkání s  jedním z porotců, Arnoštem Goldflamem. K vidění budou všechny vítězné práce.

Letos se sešlo rekordních 37 knih od individuálních autorů a 19 od autorských kolektivů z Brna i okolí a dokonce až z Havířova, kde má soutěž své skalní příznivce. Opět dorazila výjimečná díla: knihy s keramickými deskami, ušité z filcu nebo napsané na vlastnoručně barveném plátnu. Zvláštní obdiv zaslouží práce z Dobrovolnického centra Motýlek při nemocnici v Černých polích, která spojila úsilí dobrovolníků s kresbami a texty hospitalizovaných dětí.

Porotci Arnošt Goldflam, Jan Motal, Eva Nyklová, Kateřina Pospíšilová a Romana Lysáková si hodnocení knížek užili, rozhodnout, která je nejlepší, nebylo snadné. „Bohužel nemohou vyhrát všichni, doufáme, že každému byla odměnou radost z tvoření a soutěži zachová přízeň i příští rok při jubilejním pátém ročníku,“ uvedla  koordinátorka soutěže Helena Továrková z EkoCentra Brno.

Veřejnost může ocenit úsilí a talent tvůrců při v Knihovně Jiřího Mahena na Kobližné, kde budou vítězné práce vystaveny po celý květen.

Moje Veličenstvo kniha je celorepublikově ojedinělá výtvarně-literární soutěž pro děti a mládež. Účastníci přihlašují vlastnoručně vytvořenou knihu, zapojit se mohou jednotlivci i kolektivy v kategoriích do 6 let, 7 až 11, 12 až 15, 16 až 18 let. Porota posuzuje úroveň výtvarné a literární složky, zpracování vazby a desek, zapojení přírodních a recyklovaných materiálů, originalitu a celkový dojem. Kromě vítězů jednotlivých kategorií je vyhlášen i absolutní vítěz s největším počtem bodů, který získá titul Veličenstvo kniha.

EkoCentrum Brno, občanské sdružení fungující nepřetržitě už 17 let, se zaměřuje na oblast ekologie, ochrany přírody, zdravého životního stylu a neziskového sektoru. Provozuje stálé informační centrum s knihovnou, ekologickou poradnou a knihkupectvím v Brně na Ponávce, ke stěžejním aktivitám patří i výukové a volnočasové programy pro děti, akce na Stezce zdraví Brno – Lelekovice a vzdělávací programy pro dospělé.

Kontakt: Helena Továrková, helena@ecb.cz, tel. 728 773 848

EkoCentrum Brno, Ponávka 2, 602 00 Brno, tel. 545 246 403, ecb@ecb.cz, www.ecb.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů