Pátek, 26. dubna 2024

Z Lipna mizí původní ryby

Z Lipna mizí původní ryby

Horní Planá - Z největší české přehrady Lipno mizí původní dravé ryby. Situace je podle rybářů i vědců v některých případech už kritická. Důvodů je hned několik.

Velká vodní plocha, hluboká, chladnější čistá horská voda, to je podle rybářů ideální prostředí pro například vysoce ceněné candáty. Jenže na rozdíl od třeba 80. let tady už skoro žádní nejsou. Podle ochranářů dokonce hrozí, že některé druhy se nebudou schopny samy rozmnožovat. Jan Štěpán z Českého rybářského svazu potvrdil, že v posledních letech opravdu dochází v rybí populaci ke změně. Šéfredaktor časopisu Český rybář Ivan Finta doplnil, že takové druhy, jako je candát obecný a okoun říční, na Lipně jednoznačně ubývají. Důvodů je víc. V přehradě se rozšířil bolen, který je aktivnější a koncem 90. let se na Lipno soustředil nápor rybářů. Cena právě candáta navíc v obchodech vzrostla natolik, že se některým rybářům vyplácelo lovit ryby pro restaurace.

Rybáři se v současné době snaží situaci řešit, společně s Akademií věd ČR a Jihočeskou univerzitou zachraňují situaci. Chtějí například úplný zákaz lovu v nejméně dvou poměrně rozlehlých zátokách, kraj už dal najevo, že by s takovou změnou souhlasil. Mluvčí Jihočeského krajského úřadu Maria Ptáčková sice přiznala, že opatření by znamenala omezení rybolovu, ale rekreačního využití by se v žádném případě nedotkla. Podle mínění Ivana Finty by se však určitě měla přidat další omezení, starosta Horní Plané Jiří Hůlka dokonce soudí, že už je pozdě.

Která z připravovaných opatření začnou na Lipně skutečně platit, bude jasné až po polovině května. Uzavření nejméně dvou zátok pro lov ryb je ale více než pravděpodobné.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů