Sobota, 20. dubna 2024

Kjótské sliby dohnaly Rakousko. V Evropě je odpadlíkem

Kjótské sliby dohnaly Rakousko. V Evropě je odpadlíkem

Rakouský tisk se pozastavuje nad tím, jak zelená země uprostřed Alp skončila na chvostu evropského žebříčku plnění ekologických závazků z Kjóta. Pokud by chtěli Rakušané dostát svým deset let starým slibům, museli by do čtyř let snížit vypouštění emisí o třetinu.

Emise skleníkových plynů v Rakousku jsou o plných 32 procent vyšší, než činí objem, k němuž se země zavázala na základě dohod z Kjóta. Uvádí to studie rakouského Rechnungshof, který má pravomoc nejvyššího kontrolního úřadu.

Rakouský deník Der Standard uvádí, že země by měla snížit své emise do roku 2012 na 68,8 milionu tun na základě závazku v kjótském protokolu, který měl za úkol chránit globální klima.

V roce 2006 však alpská země vypustila do ovzduší 91,1 milionu tun skleníkových plynů. Přesto si oproti předešlému roku Rakousko polepšilo snížením o 2,2 milionu tun.

Emise jsou v Rakousku tak vysoké, že průměrné ukazatele na jednoho obyvatele ve statistikách Evropské unie značně převyšují ostatní země. Zatímco v roce 2005 evropský průměr činil 8 tun na jednoho obyvatele, ten rakouský dosáhl 9,3 tuny na jednoho obyvatele.

Ve Vídni se vyprodukovalo za tentýž rok 14 milionu tuny emisí skleníkových plynů, což bylo o 27 procent více než v roce 1990. V plnění cílů z Kjóta je Rakousko na předposledním místě, na posledním je Španělsko.

Na celkovém množství emisí se v Rakousku podílejí největší měrou doprava a průmysl - po 26 procentech. Sedmnáct procent emisí produkuje výroba energie, 16 procent vzniká při vytápění a devět procent v zemědělské výrobě.

Největší nárůst ale připadá na dopravu, kde se objem emisí v roce 2005 zvýšil proti roku 1990 z 12,8 na 24,4 milionu tun, tedy téměř na dvojnásobek.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů