Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministerstvo školství poprvé zruší soukromou vysokou školu. O odejmutí státního souhlasu Pražskému technologickému institutu rozhodne do dvou týdnů. Ministerstvo to sdělilo včera. Uvedlo, že vedení školy by mělo splnit svůj slib a zajistit jinou vysokou školu svým 76 bývalým studentům. Škola už loni nezískala akreditaci jediného studijního programu Inženýrská ekologie, který vyučovala. Komise akreditaci neudělila mimo jiné proto, že škole chyběli kvalitní učitelé.

První "organic" čili "bio" destiláty začala na českém trhu nabízet britská firma Organic Spirits Company. "Nikoho nenabádáme k opíjení. Naopak. Destiláty v přiměřeném množství člověku prospívají, zlepšují jeho náladu. A biodestiláty jsou pro tento účel ještě vhodnější, protože jednak se při jejich výrobě neničí životní prostředí a jednak mají výrazně jemnější chuť," řekla Martina Tomanová z firmy Biosféra, která bio- destiláty z Británie do Česka dováží.

Americký prezident George W. Bush, který až dosud rázně odmítal, aby USA přijímaly jakékoli závazky na snižování emisí skleníkových plynů, se včera vyslovil pro zastavení růstu emisí oxidu uhličitého své země v roce 2025. Bush je především pro omezení emisí elektráren. Jeho návrhy se nicméně setkaly s okamžitou kritikou demokratů i ekologů.

Světová meteorologická organizace OSN rozhodla, že ve východočínské metropoli Šanghaji založí pokusný projekt – systém předpovědí přírodních pohrom.
Ředitel šanghajského meteorologického úřadu Tang Xu dnes sdělil, že koncept „systém předpovědí přírodních pohrom" vyplynul ze zkušeností výzkumu tragédie tsunami v Indickém oceáně. Šanghaj, jako metropole s velkou populací, ekonomikou a sociálními zdroji veřejné bezpečnosti a pořadatel EXPO 2010 musí zajistit účinný systém předpovědí přírodních pohrom.
Představitelé Světové meteorologické organizace OSN mnohokrát navštívili Šanghaj a rozhodli o otevření zmínéného projektu.

Evropská komise uvítala konečné přijetí směrnice o vnějším ovzduší a čistším vzduchu. Tato směrnice věrně odráží návrh komise ze září roku 2005. Podle slov komisaře pro životní prostředí Stavrose Dimase učinila Evropská unie další krok směrem k řešení významné příčiny ekologických a zdravotních problémů. Nová směrnice stanoví normy a lhůty pro snížení koncentrací jemných částic PM2,5 a zároveň umožní státům větší pružnost při jejich plnění v oblastech, kde mají s jejich dodržováním potíže.

Letošní etapa projektu zlepšení kvality vody Boleveckého rybníka čeká na své zahájení. Tím budou odlovy nežádoucích druhů ryb (cejn, plotice, perlín) v období tření. Tento čas je pro redukci počtu (biomasy) ryb nejlepší, protože většina ryb se shromáždí v hejnech podél břehů. Bude využito odlovů zátahovými sítěmi a počítá se i s tzv. omračovací lodí, která pracuje na principu lovu elektrickým proudem. Zatím není úplně jasné, kdy se ryby do tření pustí, protože počasí je velmi proměnlivé a teploty se drží poměrně nízko. Odborníci však předpokládají, že vše by mohlo vypuknout již v pondělí, a tak už si chystají vše potřebné, aby tření ryb nepropásli.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů