Úterý, 23. dubna 2024

V USA je dle Bursíka vůle po nové politice ve vztahu ke klimatu

V USA je dle Bursíka vůle po nové politice ve vztahu ke klimatu

New York - Na konferenci guvernérů států USA, které si navzdory federální vládě prosadily přísnější opatření pro boj s podnebními změnami, se podle českého vicepremiéra Martina Bursíka projevila jasná vůle změnit americkou politiku ve vztahu k podnebním změnám.

Bursík to řekl ČTK poté, kdy se v pátek na Yaleově univerzitě v New Havenu ve státě Connecticut zúčastnil setkání guvernérů 18 amerických států, které proti vůli vlády prezidenta George Bushe přijaly přísnější ekologické normy. Guvernéři se dohodli, že budou spolupracovat s prezidentskými kandidáty na přípravě klimatické politiky příští administrativy.

Guvernéři států, v nichž žije více než polovina občanů USA, jsou podle Bursíka "silnou politickou reprezentací projevující společnou politickou vůli po změně a po formulování jasné politiky USA v oblasti klimatické změny". Většina Američanů prostřednictvím guvernérů "projevuje jasně vůli ke konkrétní akci při snižování emisí skleníkových plynů a v boji proti klimatické změně", řekl vicepremiér. Požadují podle něho také, aby se USA zúčastnily globální dohody o boji proti klimatickým změnám.

Bush, který končí v Bílém domě v lednu příštího roku, během osmi let své vlády zrušil americký podpis pod kjótským protokolem o snížení produkce skleníkových plynů a odmítal přijmout závazné limity pro jejich emise. Tuto středu přišel s návrhem zastavit růst amerických emisí oxidu uhličitého v roce 2025. Jeho plán jako nedostatečný kritizovali opoziční demokraté i ekologové.

Konference guvernérů byla podle Bursíka důležitá i proto, že v době českého předsednictví EU v první polovině příštího roku se bude dojednávat nová klimaticko-energetická strategie EU. "Finální dohoda na úrovni EU by se měla uskutečnit pod naším předsednictvím a my také budeme tím, kdo povede jednání za EU s novou americkou administrativou o změně pozice USA ke klimatu. Na konferenci jsem byl kvůli tomu, abych získal zkušenost, kdo v USA reprezentuje hybnou sílu v oblasti klimatu, kdo budou naši partneři a jakou to může mít váhu pro změnu politiky USA," řekl.

Aktivity jednotlivých států USA na poli obrany proti klimatickým změnám jsou v Evropě vnímané s velikou sympatií a jako cesta, jak dlouhodobě změnit americkou federální politiku, konstatoval Bursík.

Součinnost guvernérů "bezpochyby a zcela jednoznačně" zapůsobí na nového prezidenta a na jeho administrativu, domnívá se Bursík. "Když je takováto silná vůle zespodu, od guvernérů, a navíc je podpořena názorem americké veřejnosti, tak to je silné poselství době, kdy se bude formulovat politika nové administrativy," řekl.

Všichni tři kandidáti na příštího prezidenta - demokraté Barack Obama a Hillary Clintonová stejně jako republikán John McCain - dávají najevo, že zásadně změní nynější americkou politiku. "Už to nebude Amerika, která je v izolaci..., ale USA postupně převezmou iniciativu a společně s EU se stanou lídrem v politice změny klimatu," předpovídá český vicepremiér, který je současně i předsedou Strany zelených.

Spolu s ním byli hosty konference rovněž premiéři dvou kanadských provincií a předseda Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC), indický vědec Rádžendra Pačaurí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů