Čtvrtek, 25. dubna 2024

Místo největšího jaderného testu USA je přírodním rájem

Místo největšího jaderného testu USA je přírodním rájem

V roce 1954 to bylo místo největšího amerického testu termonukleární zbraně. Dnes se tam daří korálům a hejnům pestrobarevných ryb. Vědce to překvapilo. V místě „ground zero“ na atolu Bikiny na Marshallových ostrovech čekali měsíční krajinu.

„Nevěděla jsem, co mohu očekávat, možná jakousi měsíční krajinu. Bylo to ale neuvěřitelné. Nedaleko každého útesu jsme viděli společenství ryb, některé kolonie byly pozoruhodné,“ řekla Zoe Richardsová z týmu vědců, který atol v jižním Pacifiku navštívil.

Vodíková bomba Castle Bravo o síle 15 megatun trinitrotoluenu byla tisícinásobně silnější, než bomba, která zničila Hirošimu na konci druhé světové války. V okolí vytvořila teplotu 55 000 stupňů Celsia. Ohnivá koule byla sedm kilometrů široká a nechala za sebou kráter hluboký 73 metrů.

Výbuch otřásl ostrovy ve 200kilometrové vzdálenosti a jaderný mrak dosáhl výšky 100 kilometrů nad oceánskou hladinou. Radioaktivní spad zasáhl Austrálii, Indii a Japonsko.

Podle Richardsové našli členové týmu výzkumníků z Německa, Itálie, Havaje a Austrálie na Maršalových ostrovech až osmimetrové korály tlusté 30 centimetrů. „Bylo to fascinující. Nikdy předtím jsme neviděli korály jako stromy,“ dodala Richardsová.

Zatímco oblast nad vodní hladinou byla zamořená, zdravé podmořské druhy se zřejmě k Bikini přesunuly z blízkého atolu Rongelap, který nebyl během série 23 testů v regionu mezi lety 1946 až 1958 zasažen.

http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů