Čtvrtek, 28. března 2024

Netopýři udělali ze střech chráněné přírodní oblasti

Netopýři udělali ze střech chráněné přírodní oblasti

Olomouc -- Kostely, statky, mateřská škola i domov důchodců se v Olomouckém kraji dostaly do evropské soustavy ochrany přírody Natura 2000. To, co je řadí mezí významné přírodní lokality, je jejich půda nebo věž, kterou každé léto využívají netopýři nebo jim podobní vrápenci. Letní kolonie těchto letounů čítají podle Jiřího Šafáře z Agentury ochrany přírody a krajiny někdy i stovky jedinců.

"Jsou to jediní savci, kteří se umí pohybovat ve vzduchu a všichni jsou přísně chránění," řekl Šafář. Tvrdí, že netopýři a vrápenci nejsou schopni v létě přežívat sami v přirozeném prostředí. "Naše jeskyně, kde zimují, jsou pro ně na rozdíl od středomoří příliš chladné. Dá se říci, že se k nám rozšířili až s postupem civilizace," vysvětlil. Šafář tvrdí, že lidé by k nim měli mít respekt. "Kojící samice zlikviduje za noc takové množství hmyzu, že by to vydalo za polovinu její váhy," dodal.

Nad prádelnou domova důchodců v Sobotíně na Šumpersku žije kolonie vrápence každé léto už desítky let. "Klientům to nijak nevadí, jsme na ně dokonce pyšní a snažíme se je co nejméně rušit," řekla ředitelka zařízení Hana Řezáčová. Není si ani vědoma, že by se někdo netopýrů pověrčivě bál.

Podobně je na tom kostel v Otaslavicích na Prostějovsku. "Farnost přítomnost netopýrů příliš nepociťuje, myslím, že většina farníků o tom nemá ani tušení," prohlásil otaslavický kněz Petr Hofírek. Na druhé straně ví, že někteří farníci si na půdu kostela rádi chodí pro netopýří trus. "Prý je to úžasné hnojivo," dodal. Kolonie asi 350 netopýrů velkých se vyhnula věžím, v nichž je rušily zvony, proto se patrně usídlili na rozsáhlé půdě. Vyhnat by je mohla jen rekonstrukce střechy. "S tou se ale hned tak nepočítá. Naposledy se spravovala v sedmdesátých letech a je v dobrém stavu," řekl Hofírek.

"Soustava Natura 2000 má v Česku zahrnovat přes 850 lokalit. Vyhlášeny budou do šesti let," řekl ČTK František John z krajského odboru životního prostředí. Kdyby se prý netopýři z těchto lokalit později odstěhovali, mohli by způsobit administrativní problém. Lokalita by se musela zrušit nebo nahradit novým místem.

Přes zimu netopýři zimují většinou v jeskyních a štolách. Letní kolonie zakládají právě nyní -- ty jsou oddělené pro samečky a samičky s mláďaty. Například letní kolonie vrápence malého v domově důchodců v Sobotíně na Šumperku tvoří asi padesát jedinců a na Kroupově statku ve Vlkoši na Přerovsku přespává 70 samiček netopýra brvitého. Mezi přírodní památky patří také mateřská škola v Lipové-lázních. Kromě dětí ji obývá jedna z pěti nejvýznamnějších letních kolonií vrápence malého.  

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů