Sobota, 20. dubna 2024

Den Země slavíme již několik desetiletí

Den Země slavíme již několik desetiletí

Dne 22. 4. 1970 proběhla první kampaň pod názvem Den Země ve Spojených státech amerických. Žádala zvýšit energetickou účinnost a hledat obnovitelné zdroje energie, recyklovat materiály a odpady, vyloučit z používání chemikálie a odpady, které ničí ozónovou vrstvu Země atd.

Kampaň měla za cíl prosadit otázku ochrany životního prostředí do politické diskuse a podpořit veřejný zájem o tuto problematiku. Inicioval ji americký senátor Gaylord Nelson za podpory ostatních amerických politiků. V roce 1970 se jí zúčastnily milióny občanů USA, a to zejména studentů základních, středních a vysokých škol. Kampaň měla nebývalý ohlas a dala vzniknout tradici oslav Dne Země jako mezinárodního svátku životního prostředí.

V roce 1990 se k americké tradici připojily i další země. Akce se pořádaly ve 140 státech a zúčastnilo se jich téměř 200 miliónů lidí. Pochody, soutěže, koncerty, festivaly,ekotrhy, úklidové akce a jiné aktivity se konaly na 3 600 místech. Ze Dne Země 1990 se tak stala největší veřejností organizovaná aktivita v historii.

Od roku 1990 slavíme 22. duben jako světový svátek životního prostředí i v České republice. Důležité je, že Den Země nadále zůstává veřejnou aktivitou a umožňuje i té nejmenší organizaci nebo jednotlivcům zařadit svůj, byť drobný příspěvek k péči o životní prostředí, do celostátního a celosvětového kontextu. Den Země umožňuje výrazněji oslovit jak širokou veřejnost tak i politické a ekonomické představitele  s nabídkou ochrany přírody a životního prostředí. Akci Den Země vždy podporuje také řada významných organizací, osobností, vědců i politiků.

V rámci akcí k tomuto významnému dni Ministerstvo životního prostředí již podruhé vyhlásilo zastřešující kampaň, nazvanou Jaro pro Zemi. Jejím cílem je přitáhnout pozornost lidí k ochraně přírody a životního prostředí prostřednictvím propagace desítek akcí a programů, které se pro veřejnost nabízejí v celé České republice. Kampaň Jaro pro Zemi je otevřena všem organizátorům, nezahrnuje pouze akce organizované ministerstvem a začíná prvním jarním dnem – tedy 21. březnem – a končí Světovým dnem životního prostředí 5.června. Loni se do této kampaně přihlásilo více než 110 akcí v celé republice.

V letošním roce Jaro pro Zemi zahájila výtvarná soutěž pro děti s názvem Můj kousek Země. V souvislosti se Dnem Země se MŽP zapojilo do některých akcí ve Středisku ekologické výchovy hl. města Prahy v Toulcově dvoře. Součástí Jara pro Zemi je i Týden udržitelného rozvoje. Připravuje se také promítání filmů z MFF Ekofilm pro školy i veřejnost a oslavy Evropského dne parků (24. května). Jaro pro Zemi bude oficiálně ukončeno na Světový den životního prostředí 5. června, kdy  budou mj. předány Ceny Josefa Vavrouška, udělované Nadací Partnerství a Nadací Charty 77.

Přihlásit se stále ještě můžete na e-mail jaroprozemi@env.cz a více informací o jednotlivých akcích najdete na  htttp://env.cz/jaroprozemi

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů