Pátek, 29. března 2024

DEN ZEMĚ NABÍZÍ VE ZDRAVÝCH MĚSTECH, OBCÍCH A REGIONECH STOVKY AKCÍ

DEN ZEMĚ NABÍZÍ VE ZDRAVÝCH MĚSTECH, OBCÍCH A REGIONECH STOVKY AKCÍ

 Letos se 22. dubna již po devětatřicáté po celém světě bude slavit Den Země. Členové Národní sítě Zdravých měst se do kampaně zapojují od roku 1998 a ani letošní ročník není výjimkou. Den Země připomíná nutnost ochrany přírody na celosvětové i lokální úrovni. Globálním tématem číslo jedna je ochrana klimatu a s ní související opatření. Ve Zdravých městech a obcích probíhají tradiční akce, jako jsou jarní úklidy, ekojarmarky a poznávací dětské soutěže s ekologickou tematikou, které posilují sounáležitost obyvatel s jejich životním prostředím. Oslavy Dne Země probíhají během celého měsíce dubna a v současnosti se jich účastní 27 Zdravých měst, obcí a regionů.

První Den Země (Earth Day) proběhl už v roce 1970 v San Francisku v USA. Cílem kampaně bylo upozornit na zhoršující se stav životního prostředí a nabídnout alternativy ve formě využívání obnovitelných zdrojů energie, recyklování odpadů nebo omezení produkce škodlivých látek do ovzduší. 22. duben se jako Den Země od té doby slaví po celém světě a výrazně přispívá ke zlepšení informovanosti obyvatel i k širšímu zapojení tématu ochrany životního prostředí do veřejné diskuze.

Mezinárodním tématem letošního Dne Země je globální změna a apel na zástupce zákonodárných sborů k přijetí opatření k ochraně světového klimatu (Call for Climate). V České republice pak probíhá řada akcí, zaměřených na úspory energie v oblasti bydlení, na recyklaci odpadu či na podporu ekologicky šetrného zemědělství. Zdravá města a obce se zapojily také letos do kampaně „Ukliďme svět – Clean Up the World“.

Výběr z aktuálních programů naleznete níže.

Kampaň Den Země v letošním roce doposud podpořila tato Zdravá města, obce a regiony:

Adamov, Bolatice, Brno, Hlučín, Hodonín, Chrudim, Jihlava, Jilemnice, Kopřivnice, Křižánky, Litoměřice, Lomnice nad Popelkou, Mladá Boleslav, Moravská Třebová, Orlová, Praha – Libuš a Písnice, Prostějov, Přeštice, Strakonice, Štětí, Telč, Třebíč, Uherský Brod, Ústí nad Labem, Varnsdorf, Vsetín, Mikroregion Drahanská vrchovina.

Kompletní přehled programů, fotodokumentace a dalších informací ke kampani Den Země ve Zdravých městech naleznete na www.nszm.cz/kampane - Den Země.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů