Pátek, 29. března 2024

Vláda chrání před povodní: potopí obec

Vláda chrání před povodní: potopí obec

Když Zelinkovým stoletá povodeň v roce 1997 poničila dům v Nových Heřminovech na Bruntálsku, rozhodli se ho zrekonstruovat a v záplavové oblasti žít dál. Teď jim chce vláda zrekonstruovaný dům znovu potopit. V rámci protipovodňových opatření.

"Nelíbí se nám to, samozřejmě. A budeme se bránit," říká Lenka Zelinková. Pokud se její rodině a dalším, kterých se zatopení týká, nepodaří rozhodnutí o nové přehradě zvrátit, bude se muset během pár let stěhovat. "Manžel tu přitom žije 38 let," říká.

Kabinet Mirka Topolánka včera totiž konečně rozhodl o stavbě protipovodňové přehrady právě v Nových Heřminovech. O přehradě se přitom mluví už dlouhých 85 let, od povodní v roce 1997 pak velmi intenzivně. Nádrž by totiž měla ochránit přilehlé vesnice a města před záplavami.

56 domů půjde pod vodu

Přehrada v Nových Heřminovech by měla zatopit zhruba 24 obytných domů a dalších 32 objektů. Obyvatelé jsou proti, stejně tak starostové a obyvatelé téměř padesáti přilehlých obcí. A donedávna s nádrží nesouhlasilo ani samo ministerstvo životního prostředí.

"Původně jsme prosazovali variantu, aby nádrž nahradily přírodní protipovodňové prvky, které jsou samozřejmě ke krajině šetrnější. Ty by ale podle expertů, které jsme oslovili, neochránily oblast před povodní," vysvětluje mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Vláda nakonec včera zvažovala i další dvě varianty - nechat domy v Nových Heřminovech stát a proti povodním se bránit přírodními prvky tak, jak to původně navrhovalo ministerstvo životního prostředí, nebo naopak postavit takzvanou velkou přehradu. Ta by ale zatopila celou obec.

"Rozhodli jsme se pro malou přehradu, protože je to řešení, které je nejbližší přírodě a zasáhne nejméně lidí," říká ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).

Obyvatelé, kterým hrozí vystěhování a zatopení jejich domů, jsou odhodláni bránit se právní cestou. "Teď, když už to vláda schválila, se můžeme začít bránit. Doposud to byly jen návrhy, proti tomu se nedá dělat nic," říká Lenka Zelinková. "Obec nám pomáhá, zajišťuje nám právní zastoupení," dodává.

Vláda včera vyčlenila 200 milionů na to, aby se stát mohl s majiteli domů vypořádat. Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) obyvatelům slíbil "nadstandardní náhrady". Zároveň si od nové přehrady slibuje větší turistický ruch. Jenže tomu Heřminovští příliš nevěří.

Nikdo s námi nemluví

"Největší neštěstí vidím v tom, že se s námi nebaví, nezeptali se, co si o tom myslíme, jen nám přijeli oznámit, že to tak bude," říká starosta obce Radovan Jílka. Podle něj veškerá jednání o přehradě probíhala za zavřenými dveřmi.

Gandalovič podle něj přijel do Nových Heřminov jen jednou - aby oznámil, že už je rozhodnuto. "A pan Bursík, který se pod to podepsal, tady nebyl ani jednou," dodává Jílka. Ministerstvo životního prostředí se ale brání. S obcí prý komunikovalo dost, návštěva ministra není podmínkou k rozhodnutí.

Podle Jílky není přehrada nejlepším řešením i kvůli tomu, že ochrání jen ty obce, které stojí pod ní. "Ty ostatní, které stojí v údolí, to nijak neochrání," míní. Za obec se postavilo i ekologické hnutí Duha.

Přehrada na řece Opavě by měla stát zhruba 7,7 miliardy. Stavět by se nemělo začít do roku 2015.

HN_080422_03a_ctk.jpg

HN_080422_03b_ctk.jpg

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů