Sobota, 20. dubna 2024

Kóta 718 je podle přírodovědců cennou lokalitou

Kóta 718 je podle přírodovědců cennou lokalitou

Brdy/V okolí kóty žije podle zoologů 56 druhů zvláště chráněných živočichů 

Do rukou poslanců, senátorů a členů vlády se má brzy dostat otevřený dopis, pod nímž jsou podepsaní nezávislí odborníci. Ty oslovilo občanské sdružení Servis Nezákladnám, aby dokument s mnoha přílohami vypracovali. Kromě analýz o dopadu radaru na zdraví obyvatel, obsahuje dopis zprávu přírodovědců.
„Pro výstavbu radaru si Američané bohužel vybrali oblast, která je z přírodovědeckého hlediska jednou z nejzachovalejších v Brdech, ale i v rámci středních Čech,“ řekl Deníku Ondřej Sedláček, zoolog z přírodovědecké fakulty. Ten uvádí, že mezi biologicky nejhodnotnější partie „vojenských Brd“ patří jejich jihozápadní část, tedy okolí padrťských rybníků, což je i širší okolí kóty 718.
„Na sever a východ od této kóty se rozkládá nadregionálně významný komplex biotopů. Ten by mohl být výstavbou základny ovlivněn, možná i zničen. Do národního seznamu biotopů bylo navrženo doplnění o lokalitu Padrť a Okrouhlík. Na svahu přímo pod kótou 718 probíhá osa nadregionálního biokoridoru spojujícího Šumavu, Brdy a Křivoklátsko. Jakákoliv zástavba se projeví na jeho funkčnosti,“ doplnil zoolog.
Podle přírodovědců se díky existenci vojenského újezdu nacházejí v Brdech rozsáhlé lesy, ale i odlesněné plochy. „Nedaleko kóty jsou cílové plochy Kolvín a Padrť, které jsou cenné právě tím, že jsou odlesněné. Unikátní je vegetace těchto stanovišť podobně jako v okolí kóty, kde jsou zajímavé bučiny. Absence hnojení a melioračních zásahů v bezlesé krajině a nenarušený vodní režim, dělají z této oblasti z biologického hlediska unikátní území,“ doplnil Ondřej Sedláček.
V okolí se nachází pramenná oblast čtyř význačných vodních toků s četnou populací zvláště chráněných živočichů. Podle přírodovědců tam žije 56 druhů zvláště chráněných živočichů. „V dotčeném území roste nejméně deset druhů zvláště chráněných cévnatých rostlin. Například upolín, kosatec sibiřský, vranec jedlový nebo prha arnika,“ doplnil botanik Rudolf Hlaváček, který je pod zprávou přírodovědců rovněž podepsaný.
„Přímo v okolí kóty žije a hnízdí orel mořský, čáp černý, vyskytuje se tu několik druhů sov. Kromě 22 ptačích druhů se z chráněných živočichů jedná o výskyt tří druhů raků, mihule potoční, dvou druhů ryb, osmi druhů obojživelníků, šesti druhů plazů a minimálně 14 druhů savců včetně vydry a rysa. V oblasti žije 11 druhů netopýrů,“ vyjmenoval zoolog Sedláček. Odborníci také varují před zničením lokality odlesněním plochy pro výstavbu základny. Zásadně se tím prý změní mikroklima a možná i vodní režim.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů