Pátek, 29. března 2024

Šelmy v přírodě zachrání geny chovaných tygrů

Šelmy v přírodě zachrání geny chovaných tygrů

Frederick, USA – Stavy tygrů žijících ve volné přírodě jsou bez nadsázky zoufalé, některé jejich druhy již zcela zmizely. Vědci doufají, že genetický výzkum tygrů žijících v zajetí povede k jejich záchraně v divočině.

Na základě výzkumu tygrů v zajetí vědci zjistili, že mnoho z nich jsou čistokrevné unikáty, což by mohlo hrát klíčovou roli pro zvýšení životaschopnosti tygrů ve volné přírodě.
Vědecký tým doktorky Šu-ťin Luo z výzkumného střediska v marylandském Fredericku určil genetický původ u 105 tygrů držených v zajetí na 14 různých místech. Její výzkum došel k překvapivému výsledku: téměř polovina, 49 jedinců, náleží k jednomu z pěti původních druhů. Tito tygři si jsou rodokmenem velmi příbuzní a je třeba vytřídit je do programu na plemenný chov.

„Pokud je použijeme u tygrů nejistého rodokmenu, mohlo by to značně zvýšit počet čistokrevných tygrů vhodných pro plán na jejich zachování,“ vysvětlila Šu-ťin Luo. „Mohou se uplatnit jako pojistka proti vyhubení tygrů ve volné přírodě,“ dodala vědkyně.

Počet tygrů žijících ve volné přírodě během posledního století prudce klesl. Tři z osmi známých druhů již byly vyhubeny, čtvrtý, tygr jihočínský, je už k vidění pouze v zoologických zahradách.

Denik.cz 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů