Pátek, 19. dubna 2024

Ministr Bursík jednal s OECD o prioritách v ochraně životního prostředí a českém předsednictví

Ministr Bursík jednal s OECD o prioritách v ochraně životního prostředí a českém předsednictví

Místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík se sešel dne 25. dubna s generálním tajemníkem Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) Angelem Gurriou. Jednal s ním o výstupech Hospodářského přehledu České republiky v návaznosti na prioritní otázky ochrany životního prostředí.

 

Ministr Bursík i generální tajemník OECD se shodli na nutnosti věnovat se v rámci reformních kroků, včetně těch daňových, oblasti energetiky a ochrany životního prostředí. Důraz je třeba klást na úspory energií, na zvýšení účinnosti energetických a materiálových toků při zajišťování ekonomického růstu, na prosazování obnovitelných zdrojů a na jasné propojení těchto otázek s problematikou změny klimatu.

 

Členské státy OECD mohou významnou měrou ovlivnit přenos pozitivních zkušeností nejen v rámci samotné organizace, ale také do nově se rozvíjejících ekonomik a do hlavních rozvojových států. Generální tajemník OECD nabídl součinnost s předsednictvím ČR v Radě EU v oblasti změny klimatu, kde OECD disponuje značnou expertízou. OECD je připravena spolupracovat aktivně s Českou republikou při završování mezinárodního jednání o dalším uspořádání mezinárodního klimatického režimu, včetně finančních a ekonomických nástrojů,  po roce 2012. 

 

Hospodářský přehled ČR, který den předtím prezentoval tajemník Gurria a předseda vlády ČR v Praze, pozitivně hodnotil snižování přímého zdanění obyvatelstva směrem ke zdaňování spotřeby energetických a materiálových vstupů v zájmu větší účinnosti ekonomiky. Kriticky se ale vyjádřil k pomalu postupujícímu zlepšování infrastruktury, zvláště pak k velmi slabému postavení železniční nákladní přepravy. Vyzval také vládu, aby pečlivěji zvažovala ekonomický přínos podpory investic na „zelené louce“.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů