Pátek, 29. března 2024

BBC razí etickou módu

BBC razí etickou módu
Stále více lidí zajímá, odkud pochází oblečení, kterým si plní své šatníky a za jakých podmínek bylo vyrobeno. Britská BBC proto vyslyšela poptávku spotřebitelů po "etické módě" a spustila nový internetový magazín, který na takové otázky odpovídá. Jmenuje se příznačně Thread (Nit).

Podle BBC se totiž celá třetina mladých lidí ve Velké Británii zajímá o to, jak jít s dobou a zároveň kupovat oblečení vyrobené za spravedlivou cenu a bez velkého dopadu na životní prostředí.

Nový magazín proto radí, jak sloučit svůj šatník s pravidly ekologické a etické módy. Komu by snad připadal takový styl nudný, toho přesvědčí magazín o opaku. Fantazii se meze nekladou, nové oblečení se nemusí jen kupovat. Stačí si vlastnoručně upravit dosavadní oblečení nebo ho vyměňovat s přáteli. Taková je filozofie magazínu.

Thread poukazuje i na nelidské podmínky, ve kterých se oblečení v zemích třetího světa vyrábí. Šest mladých módních nadšenců zažilo stejné podmínky, jakým jsou vystaveni dělníci textilních továren v Indii. To vše pod hledáčkem kamery. První část čtyřdílné reality show "Krev, pot a trička" odvysílala BBC včera večer.

Projekt BBC chce především informovat a inspirovat mladé spotřebitele. Zároveň jim dokázat, že ekologie může být i zábava. Kromě zábavy si mají rovněž uvědomit opravdovou cenu levného oblečení dováženého z asijských dílen.

Do Čech tento trend vstupuje pomalu, přestože i u nás celá řada módních řetězců vychází uvědomělým spotřebitelům vstříc. Zboží z ekologičtější, organické bavlny, nabízí v Česku řetězce H&M, C&A, Marks&Spencer nebo prodejny Jackpot a Cottonfield. Ze stejného materiálu navrhl jednu kolekci i Levi's. V Česku působí i několik tzv. fair trade obchodů nabízejících zboží, které je prodáváno za "férovou" cenu pro jeho výrobce. Do povědomí českých spotřebitelů si ale takové produkty svou cestu teprve razí.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů