Čtvrtek, 28. března 2024

Kanada: velkolepá přehlídka přírodních krás (3.část)

Dnešní pěticí památek se s Kanadou rozloučíme.

Kanada: velkolepá přehlídka přírodních krás (3.část)

I tentokrát se kromě přírodních úkazů navíc seznámíme se dvěma památkami kulturního charakteru.

Národní park Gros Morne se nachází na západním pobřeží ostrova Newfoundland, v nejvýchodnější části Kanady. Jeho původ sahá do dávných dob, kdy se na Zemi formovaly kontinenty. Právě díky svému geologickému původu byl Gros Morne roku 1987 zařazen na Seznam světového dědictví UNESCO. V parku nalézá útočiště množství vzácných rostlin a zvěře. Mezi ty nejdůležitější patří sobi Karibu, losi kanadští, medvědi černí, lišky obecné, lišky polární, bobři a mnoho dalších. Ze skalnatého pobřeží lze pozorovat velryby a tuleně. Park je také domovem 239 druhů ptáků.

Staré město Lunenburg je nejlépe dochovaným příkladem britské koloniální architektury v Severní Americe. Lunenburg byl založen v roce 1753 a všechny jeho ulice vznikly podle geometricky pravidelného vzoru. Každý celý blok domů tak vytváří pravidelný obdélník. Většina budov v centru města byla postavena v 18. a 19. století. Téměř všechny jsou ze dřeva a charakterizuje je i pestrost barev. V 19. století patřil Lunenburg k největším rybářským přístavům na světě. Na Seznam UNESCO byl zapsán v roce 1995.

Mezinárodní park míru Waterton-Glacier je další památkou, o kterou se Kanada dělí se Spojenými státy. V podstatě se jedná o parky dva - o menší kanadský Waterton Lakes a téměř devětkrát větší americký národní park Glacier, které byly roku 1932 spojeny na důkaz dlouholetého přátelství mezi Spojenými státy a Kanadou. Typickým rysem parku jsou hluboká údolí ledovcového původu, jezera, bezpočet horských řek a vodopádů. Kromě horských masivů se v parku nachází také prérie a lesy. Díky své rozmanité biosféře zde nachází domov mnoho vzácných druhů fauny i flóry. Na Seznam světového dědictví byl park zapsán v roce 1995.

Národní park Miguasha se nachází v jihovýchodní části provincie Quebec na jižním pobřeží poloostrova Gaspé. Je považován za celosvětově nejvýznamnější naleziště fosílií z devonského období, známého jako „období ryb“. V této době totiž došlo k zásadní proměně jejich vývoje a navíc se v devonu objevili první suchozemští obratlovci. Nejvíce fascinujícím faktem je to, že zdejší nálezy se odhadují na stáří 370 miliónů let. Na Seznam UNESCO byl park zapsán v roce 1999. 

Kanál Rideau je od minulého roku zatím poslední kanadskou památkou zapsanou na Seznam UNESCO. Byl vybudován v 19. století na řekách Rideau a Cataraqui. Měří 202 kilometrů a směřuje z Ottawy na jih do přístavu Kingston na jezeře Ontario. Je nejlépe zachovaným kanálem vybudovaným technologií tzv. stojaté vody v Severní Americe. Byl postaven především ze strategických důvodů v době, kdy Velká Británie a USA soupeřily o kontrolu nad touto oblastí. V zimě se na kanálu udržuje osmikilometrové kluziště, považované za nejdelší na světě.

Příště se za památkami UNESCO podíváme na Kubu.

Foto: Resimsite.com, Cbc.ca, Whc.unesco.org, Wikipedia, Pc.gc.ca, Britannica.com

Autor: Kateřina Suková

http://cestovani.atlas.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů