Pátek, 29. března 2024

Kdo je nejekologičtější muzikant?

Kdo je nejekologičtější muzikant?
Magazín Billboard sestavil žebříček deseti hudebníků, kteří se v uplnynulých dvanácti měsících nejvíce zasloužili o zlepšení životního prostředí.
10. místo - The Roots. Tato hiphopová formace z Philadelphie rozdávala na své autogramiádě před udílením cen Grammy podepsané kompostéry, aby tak podpořila recyklaci bioodpadu.

9. místo - Missy Higgins. Australská zpěvačka strávila dva týdny ježděním po Spojených státech v hybridním automobilu Toyota Prius. Na svých stránkách průběžně publikovala reportáže o pamětihodnostech, které navštívila.



8. místo - Radiohead. Britská kapela tím, že umožnila digitální download svého posledního alba In Rainbows dlouho předtím, než se do obchodů dostaly fyzické nosiče, ušetřila poustu odpadu, který by jinak vznikl výrobou CD. Skupina se navíc snaží během své aktuální tour minimalizovat produkci oxidu uhličitého a skleníkových plynů.

7. místo - Serj tankian. Frontman kapely System Of A Down založil stránku skyisover.net, která se zabývá ekologií a lidskými právy. Při svých cestách se snaží minimalizovat dopad na životní prostředí, za tímto účelem založil spolu s Tom Morellem, kytaristou Rage Against The Machine, neziskovou organizaci Axis of Justice.

6. místo - Pearl Jam. Bubeník Matt Cameron odehrál benefiční koncert pro oběti záplav ve státě Washington. Kytarista Stone Gossard pomohl obnovit vegetaci v parku v Seattle. Kapela se také snaží zredukovat produkci skleníkových plynů během své letní tour.



5. místo - KT Tunstall. Zpěvačka vydala své poslední CD Drastic Fantastic s plně recyklovatelným bookletem, který navíc neobsahuje žádný chlor. KT vystoupila na Live Earth, buduje si v Londýně ekologicky šetrný dům a chce minimalizovat produkci oxidu uhličitého během své nastávající tour tím, že bude cestovat v autobuse na bionaftu. Stejně jako tomu bylo v roce 2006.

4. místo - Dave Matthews Band. Kapela spočítala, jaké množství oxidu uhličitého během své nadcházející tour vyprodukuje a podle toho nakoupila odpovídající počet emisních poukázek od organizace NativeEnergy. Všechny automobily i autobusy, které kapelu budou doprovázet budou poháněny na bionaftou. V místech koncertů budou členové kapely jíst biopotraviny a veřejně propagovat chování šetrné k přírodě. Skupina se bude podílet na tvorbě dokumentu, který má informovat o nešetrném zacházení s vodou ve Spojených státech.

3. místo - Maná. Mexická kapela od roku 1994 promlouvá k lidem skrze nadaci Selva Negra, kterou skupina sama založila. Kapela Maná informuje o ohrožených druzích zvířat, o možnostech ekologického zemědělství a snaží se protlačit výuku ekologie do osnov mexických škol, což se již v 5000 připadech podařilo.



2. místo - Willie Nelson. Jeho vlastní nafta nazvaná BioWillie se prodává ve státech Texas, Oklahoma, Mississippi, Louisiana, California a Tennessee. Toto palivo obsahuje od 5 do 85% bioaditiv. Willie také provádí osvětu ve své show na rádiu XM a dále pak přímo mezi řidiči kamiónů.

1. místo - Jack Johnson. Vítěz tohoto žebříčku si momentálně staví v Los Angeles nahrávací studio, které bude kompletně napájené ze solárních panelů. Jako účastník Live Earth požaduje po koncertních místech, aby zredukovala množství odpadů a důrazně recyklovala. Pořádá benefiční koncerty, jejichž výtěžky putují na účty ekologických organizací. 20 dubna například vystoupil společně s Dave Matthews Band na dobročinném festivalu Kokua. Všechna vozidla na Jackově tour jezdí na bionaftu.

http://www.ireport.cz/
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů