Úterý, 19. března 2024

Brandýs nad Labem chce zmodernizovat čističku odpadních vod

Brandýs nad Labem chce zmodernizovat čističku odpadních vod

BRANDÝS NAD LABEM - Stará Boleslav 28. dubna (ČTK) - Brandýs nad Labem chce zmodernizovat čistírnu odpadních vod, která za chvíli přestane potřebám rozrůstajícího se města vyhovovat. Radnice už developerům nepovoluje připojení nových staveb a shání peníze na přestavbu zařízení. Rekonstrukce zhruba za 100 milionů korun by měla začít příští rok, řekl ČTK starosta města Ondřej Přenosil.


"Letos bychom chtěli vybrat dodavatele a příští rok by se mělo začít stavět. Práce odhadujeme tak na rok až rok a půl," uvedl starosta.


Peníze na čističku chce šestnáctitisícové město s ročním rozpočtem kolem 470 milionů korun shánět z národních zdrojů - od ministerstva zemědělství a krajského úřadu. Možnosti financování z EU nevyužije. "Nakonec nejdeme cestou evropských fondů, protože to jsou neskutečně drahé, těžko dostupné a komplikované peníze," míní Přenosil.


Problém podle něj představuje mimo jiné podoba smlouvy s provozovatelem vodovodů a kanalizací, která je v Brandýse uzavřena na dobu neurčitou. To se však EU nelíbí. Město by smlouvu muselo změnit na dobu určitou, což ale znamená vypsání soutěže na nového provozovatele, a tedy náklady navíc.


Dalším problémem je podle starosty to, že EU přispívá jen na uznatelné náklady. To znamená uvedení čističky do stavu, jaký je zapotřebí v dané chvíli. "Ale my tu čističku nechceme mít upravenou na dnešní potřeby, my tam musíme mít nějakou malou rezervu, abychom mohli nějakou dobu, třeba pět nebo deset let, město rozvíjet a stavět," upozornil starosta.


V Brandýse se stejně jako v dalších městech v okolí hlavního města masivně staví. Nové domy a byty nyní vznikají například při výjezdu na Prahu po staré silnici. "Tam se teď v první akci začíná stavět asi 250 bytů," poznamenal Přenosil. Nové projekty však mají smůlu. "Mohou si chystat dokumentaci a žádat o územní rozhodnutí, ale povolení nedostanou," podotkl starosta.


Vyhovující vodohospodářskou infrastrukturu nemá řada středočeských měst a obcí. Podle požadavku Evropské unie ji přitom musejí vybudovat do roku 2010, jinak jim hrozí sankce. Modernizaci čističek chystají například Kolín či Benešov, za sebou ji už zdárně mají Říčany nebo Příbram.

http://www.regiony24.cz:

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů