Pátek, 19. dubna 2024

Jihočeští zelení vyslovili nedůvěru předsedovi strany Bursíkovi

Jihočeští zelení vyslovili nedůvěru předsedovi strany Bursíkovi

Spory u zelených pokračují. Jihočeši na své krajské konferenci v Táboře vyslovili nedůvěru předsedovi strany Martinu Bursíkovi. Vytýkají mu nedostatečné prosazování a plnění programu strany zejména v oblastech ekonomiky, dopravy, zahraničních věcí a ochraně zdraví. Z krajů již dříve zněly názory, že uvnitř strany není dobrá komunikace.

Co na situaci u zelených říká politolog Petr Just?

"Já si myslím, že je to už takový trošku dobový kolorit Strany zelených. Od té doby, co se objevila na české politické scéně a co je daleko více pod drobnohledem, tak se setkáváme s tím, že se čas od času objeví informace, že jedna krajská organizace se staví proti předsedovi Bursíkovi, vyjadřuje mu nedůvěru, žádá jeho odstoupení, žádá přehodnocení činnosti zelených ve vládě a podobně. Bral bych to jako další kamínek v mozaice problémů, kterými Strana zelených uvnitř trpí. To trošku souvisí i s tím, že Strana zelených je mladá, teprve se začíná v politickém a stranickém systému zakořeňovat a zakotvovat."
Můžete pojmenovat hlavní spory, které jsou ve Straně zelených?
"Spory už od začátku byly, zda jít či nejít do středopravicové vlády, jaké zastoupení ve vládě mít. Dlouhotrvající je spor o radar, zda budou akceptovat stávající stav vyjednávání nebo zda jsou proti a podobně. Jak vidíme, je tam celá řada otázek a Strana zelených se teprve vnitřně hledá. Už to, že existují obecné spory mezi jakýmsi pomyslným pravicovým proudem, které reprezentuje Martin Bursík, a jakýmsi pomyslným levicovým proudem, který reprezentuje třeba Matěj Stropnický, tak to se pak odráží v diskusi o jednotlivých tématech, která jsem právě zmiňoval."
Jak vidíte budoucnost šéfa strany Bursíka? Mohou se přidat další krajské organizace, které by mu vyslovily nedůvěru nebo myslíte, že funkci ustojí?
"Ze všech sporů, které se prozatím ve Straně zelených objevily, tak Martin Bursík vyšel víceméně vítězně. On má ve straně silnou pozici kvůli tomu, že se mu podařilo dostat stranu do parlamentu a do vlády. A s poměrně silným zastoupením, když počítáme, že má 6 poslanců a k tomu 4 ministry. Tohle bude ještě po nějakou dobu velkým plusem pro Martina Bursíka a může to překrýt i určitá negativa jeho práce. Když se budou dávat na misku vah pozitiva a negativa, tak stále ta pozitiva budou mírně převažovat. Je otázka, jak dlouho ještě může s tímto Martin Bursík argumentovat. Zatím ta rebelie, která přišla, tak přišla z jedné či dvou krajských organizací, ostatní se nepřipojily, naopak se postavily za Martina Bursíka. Pak všechno utichlo, objevila se nová rebelie, ale zase iniciovaná jednou krajskou organizací. Více asi napoví až nějaký celostátní sjezd, který bude skutečně volební a kde se bude činnost předsednictva strany, nejenom Martina Bursíka, probírat daleko komplexněji."
Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů