Sobota, 27. dubna 2024

Novela zákona o odpadech je namířena proti sběračům kovů

Novela zákona o odpadech je namířena proti sběračům kovů

ÚSTÍ NAD LABEM – Předseda ČSSD a poslanec za Ústecký kraj Jiří Paroubek je přesvědčen o tom, že novela zákona o dopadech, která je nyní v Poslanecké sněmovně ve druhém čtení, by měla důrazněji postihovat jak sběrače barevných kovů, tak sběrny vykupující kradený materiál.


„Je zřejmé, že situace, k níž došlo v průběhu dubna na terezínském hřbitově, kde zmizelo 824 bronzových destiček se jmény obětí terezínské policejní věznice gestapa, se již nesmí opakovat. V souvislosti s krádežemi kovů je nezbytné zpřísnit legislativu tak, aby firmám, které se zjevně podílejí na vykupování kradených věcí, hrozilo například uzavření,“ dodal Jiří Paroubek.


Předseda ústecké krajské ČSSD Petr Benda v této souvislosti připomněl, že nyní platná legislativa znesnadňuje policii šetření. „Ta musí totiž dokázat, že zástupce sběrny vědomě vykoupil věc pocházející z trestné činnosti a dopustil se tak trestného činu podílnictví. Majitelé sběren sice musí evidovat jména osob, které odevzdávají barevné kovy. Sběrači kovů i provozovatelé sběrných dvorů ale přišli na řadu triků, jak lze zákony obcházet,“ řekl Petr Benda. Jde například o výmluvu, že barevné kovy do sběrny přivezla osoba, která ho dostala od neznámé osoby. Sběrači také ukradený materiál často poškodí tak, že je jim pak složité prokázat úmysl.


Například Městská policie v Ústí nad Labem zadržuje sběrače kovů ještě předtím, než materiál odevzdají do sběrného dvora a žádá po nich prokázání původu šrotu. Návrh novely o odpadech rozšiřuje okruh odpadů, u které musí sběrny zjišťovat totožnost prodávajícího, nově o železný odpad. Nově by měl také platit zákaz rozebírání vykoupených strojů, součástí staveb nebo uměleckých děl po dobu 48 hodiny od vykoupení. Podle poslance za ČSSD Vlastimila Aubrechta tato novela zpřísňuje podmínky odběru a výkupu šrotu a ukládá vykupujícímu vést přesnou evidenci. „Současně novela upravuje i Zákon o Policii ČR. Umožňuje vstup orgánů dohledu do celého procesu výkupu druhotných surovin. V praxi by to mělo vypadat tak, že do libovolné sběrny přijde policie a vykupující bude mít povinnost prokázat, od koho vykoupil například těchto 200 metrů kabelu anebo pět kovových placek nápadně připomínajících kanálové kryty. Pokud toto neprokáže, vystaví se citelným sankcím,“ vysvětlil Vlastimil Aubrecht.


Logika novely tkví podle něj v tom, co nejvíce znepříjemnit život nepoctivým výkupčím a sběračům barevných kovů. Na zpřísnění Zákona o odpadech netrpělivě čekají například i České dráhy, kterým sběrači každoročně způsobují vysoké finanční škody. „Nemluvě o tom, že poškozením drážního zařízení dochází k situacím, kdy jsou přímo ohroženy majetek, zdraví a životy občanů,“ řekl Vlastimil Aubrecht.


Autor / zdroj: Tomáš Prchal

http://www.ustecko24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů