Eko-květina jako značka
Podle zelené euro-eko-květiny se zjednodušeně řečeno pozná ekologický hotel. Host hned ví, co od takového ubytovacího zařízení může očekávat. Květina se tak stává značkou.
Eko-značka jako ochranná známka se kromě běžných výrobků každodenní spotřeby vztahuje také na (ubytovací) služby. K jejímu získání je potřeba splnit celou řadu podmínek a ubytovací zařízení, které je splní, si může vybrat ze dvou nabízených log: evropské eko-květiny The Flower nebo národního loga s nápisem Ekologicky šetrná služba.
Symbol eko-květiny lze v České republice spatřit na celkem osmi ubytovacích zařízení, mezi nimiž kromě hotelů a rezidence nechybí ani penzion, autokemp či vzdělávací centrum. Host takového ubytovacího zařízení má pak garanci nejenom profesionálních služeb, ale i produktů od místních výrobců.
ŠETRNĚ, KDE SE DÁ
A jak vypadá heslo "zelená má zelenou" v hotelové praxi? Např. luxusní pětihvězdičkový hotel Chateau Mcely ve Svatojiřském lese používá na vytápění systém na bázi spalování dřevěných štěpků, izolace v zámeckých oknech zamezuje zbytečným únikům tepla a v celém objektu se využívá energie z obnovitelných zdrojů. Hospodařit s vodou pomáhá vlastní čistička odpadní vody nebo využívání dešťové vody k zalévání parku. Třídění odpadu je samozřejmé. Chovat se šetrněji k přírodě mohou jak zaměstnanci, kteří procházejí odborným školením, tak i samotní hosté, např. spotřebou ručníků či uvědomělým větráním, ke kterému jsou ze strany hotelu nabádáni nenásilnou formou.
Stejně jako kdekoliv jinde, i v hoteliérství se přisuzuje velký význam dobré pověsti, jež má jako marketingový nástroj velkou úspěšnost. Tříhvězdičkový hotel Adalbert v areálu Břevnovského kláštera v Praze je vůbec prvním českým hotelem, který v roce 2006 eko-značku získal.
K vlastní propagaci, tedy kromě provozních eko-zásad, využívá právě tohoto svého "českého eko-prvenství". Třídit odpad, hlídat spotřebu vody, izolovat okna od zbytečného úniku tepla nebo používat úsporné žárovky patří i v hotelu Adalbert mezi samozřejmá opatření. K tomu vedení hotelu investovalo do doplnitelných dávkovačů mýdla, která omezují jeho plýtvání, nepoužívá žádnou vzduchotechniku a většinu světel na chodbách opatřilo pohybovým čidlem, čímž se vypínají automaticky. Výrobky určené k jednomu použití se hotel snaží odebírat co nejméně a naopak co nejvíc se snaží používat výhradně ekologicky šetrné čisticí prostředky. Vyřazené textilie a nábytek hotel věnuje na charitativní účely a kancelářský papír recykluje tehdy, je-li popsán z obou stran.
EKOLOGICKY I DO BUDOUCNA
Vstříc ekologii vykročil také plzeňský čtyřhvězdičkový Hotel Irida. Třídění odpadu, používání ekologických čisticích prostředků nebo minimalizace ztrát při přeměně plynu na energii během vytápění patří, stejně jako u všech eko-certifikovaných ubytovacích zařízení, mezi požadavky nutné k získání euro-květiny. Ekologický provoz jde ruku v ruce s provozem ekonomickým, které tak vytvářejí spojené nádoby: ukázkovým příkladem jsou již zmíněné plynové kotle nebo izolace oken. Do budoucna navíc plzeňský hotel plánuje využít další - ekologické - zdroje energie: v úvahu přicházejí tepelná čerpadla nebo solární panely.
Pořídit vybavení a zařízení, díky nimž je možné splnit všechna nutná opatření, je otázka i několika stovek tisíc. I tak se však investice vyplatí, protože vyšší cena poskytuje také vyšší kvalitu.
AUTOR: Kateřina Komorádová
ZDROJ: HOTEL&SPA MANAGEMENT - http://hotel-spa.ihned.cz/