Čtvrtek, 28. března 2024

Dva Němci, jeden Francouz

Dva Němci, jeden Francouz
Německý E.ON spojí síly se Siemensem a Arevou. Trojice chce budovat nové jaderné reaktory.

Německý energetický koncern E.ON uzavřel strategické partnerství se staviteli jaderných elektráren Siemens a Areva. Spojené síly německých a francouzského podniku by mohlo prověřit budování nových reaktorů ve Velké Británii.

Krok E.ON sleduje ekonomické a politické cíle. V silně konkurenčním prostředí si E.ON aliancí s oběma subjekty předem zajišťuje kapacity, které může v budoucnu potřebovat. Odborníci totiž v souvislosti s ožívajícím zájmem o výrobu energie z atomu upozorňují, že časem může být o stavitele potřebných zařízení celosvětová nouze.

A zároveň dává E.ON tímto paktem najevo, že navzdory "výběhovému" programu pro německé jaderné elektrárny nemíní z atomového odvětví vycouvat.

Ostrovní výzva

Velká Británie, která oznámila, že do roku 2020 uvede do chodu přibližně deset nových reaktorů, celé odvětví doslova "elektrizovala", připomíná deník Handelsblatt.

Do soutěže se hlásí 30 zájemců včetně E.ON. Svazkem se Siemensem a Arevou jeho šance stoupají. "Spolu s nimi chceme vyvinout novou generaci atomových elektráren a využít nejnovější technologie," ubezpečuje šéf koncernu Wulf Bernotat. Na jednom konkrétním projektu ve Finsku už utilita z Düsseldorfu pracuje.

Na ostrovech to ani tak nebude mít jednoduché. O slovo se tam hlásí prakticky všichni, kdo v energetice něco znamenají: RWE, EdF, Vattenfall či Iberdrola. První tři si chtějí pootevřít dveře k lukrativnímu byznysu převzetím nukleárního podniku British Energy. Ten je v Británii klíčový: provozuje osm z deseti funkčních reaktorů, v nichž se mají budovat nová zařízení.

E.ON volí jinou taktiku. Jeho plán počítá s tím, že britská vláda by mohla vyčlenit na příští reaktory nové plochy - a že by se případný kupec British Energy musel naopak některých provozů kvůli antimonopolním pravidlům vzdát.

Zacíleno na Východ

Se Siemensem a Arevou už E.ON vyjednal podrobnosti. Know-how, technologii a pracovníky pro výstavbu až dvou supermoderních, 1600megawattových zařízení na vysokotlaké reaktory dodá Areva, Siemens přispěje běžnými součástmi pro vybavení elektráren. Všechny tři firmy se dohodly na vzájemné výměně svých expertů a na spoluúčasti v údržbě a dozoru nad existujícími a zamýšlenými elektrárnami.

Účelové spojenectví se nicméně netýká pouze Británie. Nové jaderné kapacity chtějí mít některé východoevropské země jako Slovensko, Rumunsko a Bulharsko, hlad po nich roste v Rusku, Číně nebo v Indii. Stavební práce se už rozjely na 32 zařízeních, pevně ujednáno je dalších 40.

Z podniků, schopných uspokojit vysoké požadavky na výkonnost a bezpečnost, přežil přitom v Evropě jediný - Areva. Ve stejné lize hrají ještě GE z USA, japonské firmy Toshiba, Hitachi (s dcerou Westinghouse), Mitsubishi a ruský Atomstrojexport.
Zároveň se zápolí o stále více peněz. V roce 2004 požadoval Westinghouse za kilowatt výkonu 1200 eur. V loňské projekci počítala už britská vláda s náklady na stejnou jednotku 1900 eur.

Vzkaz do Berlína
Počin E.ON, podotýká Handelsblatt, je rovněž jasným signálem do německých politických kruhů. Poselství zní: "Atom má budoucnost, nové záměry jsou toho důkazem. Chceme být u toho. Britové ukazují cestu."
Bernotat se ostatně nikdy netajil, že když má v Německu jádro ohlášeno konec (stát se tak má roku 2020), musí se najít příležitost jinde. "Trváme na tom, aby byl energetický mix našeho koncernu co nejpestřejší," hlásal a hlásá podnikový boss. Vedle uhlí, plynu a obnovitelných zdrojů má vysoký podíl nadále představovat výroba elektřiny z atomu.
Bernotat se navíc také netají, že německé politické rozhodnutí o útlumu považuje za překonané. Uprostřed vzrušených debat o ochraně klimatu a bezpečnosti energetických dodávek se vytrvale domáhá, aby byly "výpovědní lhůty" pro jaderné elektrárny prodlouženy.

AUTOR: Igor Záruba
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů