Sobota, 20. dubna 2024

Bakala chce uhlí z Beskyd

Bakala chce uhlí z Beskyd
Zdánlivě odepsaná možnost těžit v Beskydech uhlí je opět ve hře. Vlastníci firmy OKD, která prostřednictvím mateřské společnosti NWR už příští týden vstoupí na pražskou burzu, uvažují o těžbě uhlí či alespoň důlního plynu v zakonzervovaném Dole Frenštát. Ten leží přímo v Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

"Alespoň ten plyn"

Firma NWR v brožuře pro investory uvádí, že součástí jejích uhelných zásob je i uhlí v Beskydech. Podle prospektu teď zkoumá, zda se jí těžba v Dole Frenštát vyplatí a zda je reálné jej otevřít. "Nemáme tu ale těžební licenci a její získání je obtížné. Stát tu opakovaně nepovolil ani těžbu plynu," říká mluvčí NWR Vladimír Bystrov. Přinejmenším o těžbu plynu se tu ale podle něj NWR znovu pokouší. "Jsme v počátcích povolovacího řízení. Ale neobejdeme se bez souhlasu místních obcí a víme, že jejich naladění k těžbě je negativní," uvedl Bystrov.

"Těžba? Nikdy!"

Místní lidi plán NWR děsí. "Budeme proti. A je nutné posílit pravomoci obcí, aby takové záměry nemohly procházet," říká starosta Frenštátu Stanislav Hrabovský.

Těžbu v Beskydech OKD chystalo už za minulého režimu. "V roce 1981 se tu začal hloubit důl bez jakýchkoliv ohledů k životnímu prostředí," říká František Šulgan ze Správy CHKO. Šachta hluboká 900 metrů byla dokončena krátce před listopadovou revolucí, počátkem 90. let byl ale důl zakonzervován. Horníci do něj nikdy nefárali.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů