Pátek, 26. dubna 2024

Lidé odmítají biospalovnu

Lidé odmítají biospalovnu

LÁNY - Pár set metrů od nejbližších rodinných domů mezi obcemi Lány a Rynholec by měla vyrůst takzvaná biostanice, kde by se zpracovávaly tuny odpadu z okolí.

A to ačkoli si ji nepřejí obyvatelé obou obcí. Včera se u Muzea TGM, kde se konala konference o bioplynových stanicích, shromáždilo okolo stovky místních obyvatel s rouškami na ústech a transparenty.

Protestovali proti tomu, aby zde vyrostla biospalovna. Společnost Ekologie, která chce biospalovnu na místě své skládky vybudovat, tvrdí, že zde nebude zpracovávat kafilérní odpad, to však těžko může místní lidi utěšit. Skončit by zde měly totiž nejen zbytky z jídelen a domácností, ale i exkrementy jako prasečí nebo kravská kejda. To všechno by se mělo nahnat do nádob, kde by tato hmota vyhnila bez přístupu vzduchu. Aby celý proces probíhal bez obtěžujícího zápachu, to je celkem dobře vyřešeno během samotného procesu. Méně nebo vlastně vůbec je však řešeno před a po, což lidi z okolí děsí nejvíce. Do spalovny se odpad musí nějak dopravit a zbytky naopak odvézt v místech, kam jezdí zahraniční návštěvy na nejvyšší úrovni a prezident zde má své sídlo. Jedná se o stovky aut, které na rozdíl od biostanice nejsou vskutku hermeticky uzavřeny, míní rynholecká místostarosta Irena Barochová (KSČM). Může to být asi padesátkrát horší než puch z prasečí kejdy, přibližuje poslankyně Kateřina Konečná (KSČM) problémy lidí, kteří v obcích okolo biostanic bydlí. Zdaleka se to netýká jenom obcí okolo Prahy. Podle poslankyně by totiž díky nemalým dotacím mohlo vyrůst v několika příštích měsících okolo 400 dalších biostanic. Bouří se proto lidé nejen ve Středočeském kraji, ale i na Novojičínsku. ČR zatím nemá legislativně upraveny úpravy, které jsou plně v kompetenci centrálních úřadů, zdůrazňuje Konečná s tím, že samozřejmě každá ekologická likvidace odpadu rozhodně ano, ale ne za tuhle cenu.

Co je však podle Konečné nejpodstatnější. Nijak není dořešeno, co se bude dít s kaly po fermentaci. Zatímco v zahraničí vyrábějí, vzhledem k přísným zákonům, biostanice coby výsledný produkt granule úspěšně prodávané velkým i malým pěstitelům, u nás jde zatím jen o páchnoucí břečku. Jenomže zatímco třeba prasečí kejda musí být zapracována do půdy do několika hodin, u zbytků z biostanic zákon nestanoví nic. Nevábná tekutina tam může ležet týdny.

Biostanice v Rynholci se bude nacházet pouze 1,3 km západně od zástavby Lán. Z rozptylové studie jednoznačně vyplývá, že podrobným rozborem větrné růžice má v předmětné lokalitě největší četnost západní vítr (18,56 %), druhou největší jihozápadní vítr (17,85 %) a třetí v pořadí severozápadní vítr (16,15 %). Navíc jsou Lány svou polohou rovněž v inverzní oblasti. Průjezdy vozidel s nákladem jatečního odpadu rovněž velmi nepříjemně zasáhnou obytnou zónu Lán při hlavní silnici, říká odborník na biostanice a životní prostředí Petr Jaroš. Podle jeho propočtů by se zde mělo likvidovat 13 185 tun biologicky rozložitelných látek.

Proti je i středočeský hejtman Petr Bendl, který bydlí poblíže. Středočeský kraj proto na podzim šalamounsky rozhodl, že výstavba biostanice je v kompetenci ministerstva životního prostředí. Podle hejtmanova náměstka Viléma Žáka (ODS) se nedá jednoznačně odpovědět na to, zda bioplynová stanice bude vadit svému okolí. Záleží na použité technologii a způsobu provozování, řekl Žák ČTK.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů