Pátek, 29. března 2024

Z Muzea Říčany bude environmentální centrum

Z Muzea Říčany bude environmentální centrum
Díky 10 milionům od Evropské unie se staré Muzeum Říčany dočká rekonstrukce. Nově bude působit i jako přírodovědecké centrum.
 
Tradiční činnost Muzea Říčany v Rýdlově ulici se nezmění. Zároveň se zde ale otevře nové přírodovědné oddělení, které bude mít na starosti provoz Centra environmentálního vzdělávání.

Projekt se uskuteční díky 10 milionům získaných od Evropské unie. Rekonstrukce by měla být hotova na přelomu roku. S postupnou realizací plánovaných aktivit se počítá v průběhu příštího roku.

"Centrum environmentálního vzdělávání bude sloužit školám, školským zařízením a všem občanům Říčan i celého regionu. Nabídne široké spektrum poradenských a vzdělávacích služeb v oblasti environmentálního vzdělání, výchovy a osvěty," řekl pro Říčansko.info Jakub Halaš, který nyní instituci vede.

Muzeum Říčany
Takto vypadá Muzeum Říčany dnes. Jaké bude po rekonstrukci?

"Cílem je vytvořit muzeum, které svou nabídkou přiláká návštěvníky. Chceme nabídnout živé místo, kam budou přicházet jak děti, tak dospělí, a to nejen za vzděláním, ale i za zábavou."

Provoz centra environmentálního vzdělávání nebude jedinou činností Muzea Říčany. Jeho historické oddělení, pod vedením Jakuba Jukla, má do budoucna mnohé nabídnout. "Kromě toho usilujeme ve spolupráci s městem Říčany, o získání vhodných prostor pro stálou expozici. Ta se stane připomínkou bohatých a zajímavých dějin našeho města," věří Jakub Halaš.

10 milionů?

Částka v hodnotě deseti milionů korun na opravu budovy leckoho zarazila. "Pro nás byla zpočátku cifra, ke které projektant dospěl, také překvapující. Pravdou však je, že jedno ze zásadních kritérií pro přidělení dotace jasně stanovuje: rekonstruovaný objekt musí po realizaci splňovat tzv. nízkoenergetický standard. To je naprosto správné, ale u téměř stoletého domu, kterým se prohání meluzína i při slabém vánku, přestavba něco stojí," vysvětluje Jakub Halaš.

Muzeum Říčany
Na střeše budou i solární panely.

Kompletní rekonstrukce bude zahrnovat nové podlahy (prorůstá vegetace z venku), stropy (ty které jsou nebezpečně prověšené), zateplení celého objektu včetně oken a střechy, výměnu veškerých rozvodů v budově, chybějící bezbariérový vstup a sociální zařízení pro návštěvníky a nové řešení ohřevu vody a vytápění budovy. Muzeum bude vybaveno tepelným čerpadlem a solárními články na střeše.

"U nízkoenergetických domů roční spotřeba tepla nepřesahuje 50 kWh/m2 za rok. Staré domy, včetně naší budovy, spotřebují přibližně čtyřnásobek," vypočítává Jakub Halaš.

Jedinou komplikací je zatím fakt, že peníze nejsou přislíbeny na nové vybavení. Státní fond životního prostředí, který v ČR zprostředkovává přidělování evropských financí v Operačním programu Životní prostředí, vydal po uzávěrce podávaných žádostí stanovisko, podle kterého v dané výzvě přispěje pouze na rekonstrukci.

"Další výzva takové omezení mít nebude. Stejný problém řeší i všechny (dva) další subjekty, které v řízení uspěly. Budeme proto podávat žádost na vybavení v následující výzvě a podle informací z fondu bude přihlédnuto ke vzniklé situaci," věří Jakub Halaš.

100 let Muzea Říčany

Říčanské muzeum letos slaví sto let své existence. "A je to na něm znát – v dobrém i špatném slova smyslu," hodnotí jeho současný šéf.

Hlavně díky darům občanů má zajímavé sbírky. Nechybí rozsáhlá, byť zastaralá knihovna, řada archiválií a dokumentace z mnoha oborů. Z důvodu nedostatku místa ale neumožňuje umístění reprezentativní stálé expozice a další muzejní aktivity. Sbírky muzea jsou uloženy v bývalé jažlovické škole, nyní depozitáři muzea. Nabízí však tematické výstavy, ke stálým návštěvníkům patří žáci škol.

"Na druhou stranu, když příchozí neznalý města hledá cestu, někteří dotázaní říčanští občané ani nevědí, kde muzeum je," přiznává Jakub Halaš.

http://www.ricansko.info

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů