Čtvrtek, 28. března 2024

Sedmý týden Jara pro Zemi – Fair Trade, ochrana lesa i ptačí zpěv

Sedmý týden Jara pro Zemi – Fair Trade, ochrana lesa i ptačí zpěv

Kampaň Jaro pro Zemi 2008 vstupuje již do svého sedmého týdne. Nabídka akcí se rozšiřuje a také jim naštěstí začíná mnohem víc přát počasí. Příští týden bude ve znamení Fair Trade. Ve volarských lesích je možné přiložit ruku k dílu při prvním letošním Týdnu pro les, tradiční to akci Hnutí DUHA a pokračovat budou i ornitologické exkurze s Vítáním ptačího zpěvu.

Pokud se chcete do kampaně zapojit, stačí, když zašlete informace o Vámi pořádané akci zaměřené na životní prostředí na adresu jaroprozemi@env.cz a připojíte kontaktní údaje.

Přehled akcí v týdnu od 5. do 11. května:

Vícedenní akce:

5. - 18. května se v Brně konají Týdny pro Fair Trade. Ve vybraných kavárnách můžete ochutnat  kávu Fair Trade kávu. Řada akcí na podporu Fair Trade se uskuteční 6. května, kdy se můžete zúčastnit také tzv. Spravedlivé cesty Fair Trek.

do 22. května  probíhá  přehlídka finalistů a zajímavostí 9. ročníku ankety Brněnský strom roku. Pořadatelem je Ekologický institut Veronica a výstava se koná v objektu bývalé vodárny – Špilberk 2 (budova správy Veřejné zeleně města Brna).


8. – 11. května pořádá Společnost přátel přírody u Českého Dubu (Liberecko) prodloužený víkend pro všechny zájemce, kteří se chtějí odreagovat prací v lese při prvních jarních úpravách. Veškeré dotazy k akci se dozvíte na martha.satkova@cmelak.cz, tel.: 777 749 373.


11. – 18. května pořádá Hnutí Duha ve spolupráci s Národním parkem Šumava a lesníky Městských lesů Volary letošní první Týden pro les a krajinu.

Další akce:

V pondělí 5. května  pořádá katedra Fyzické geografie a geoekologie Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity od 17:30 besedu na téma Ostravsko a jeho životní prostředí. Další informace: http://debaty.sweb.cz, nebo na tel.: 776 714 154.

6. května
, Brno, nám. Svobody 13 od 16:45 hod., Literární kavárna knihkupectví Academia – beseda Všechno zlé je k něčemu dobré, zamyšlení nad plži a jinými obtížnými návštěvníky zahrady s Helenou Vlašínovou. Pořádá Ekologická poradna Veronica.

6. května můžete po 18:00 na zámku ve Spáleném Poříčí navštívit přednášku na téma Veřejné plánování. Další informace na: http://www.envic.cz.

8. května - pořádá  ZO ČSOP Křivoklát vycházku do přírody Křivoklátska pro veřejnost. Trasa vycházky: Pustověty – Malá Buková – údolí Tyterského potoka – U Rozvědčíka – Křivoklát (cca 16 km), Sraz účastníků  je v 9:00 na zastávce ČD v Pustovětech. Informace na kasalicky@centrum.cz.

10. května - Křemešník u Pelhřimova  – Vítání ptačího zpěvu. Putování za hlasy ptáků po okraji přírodní rezervace je určeno opravdu pro ranní ptáčata, protože od hotelu na Křemešníku se účastníci vydají  ve 4:30 hodin ráno. Pořádá sdružení Zelené srdce. Další informace na tel.: 737 768 102.

Akce pro děti:


6. května pro nejmladší diváky jsou určeny loutkové Pohádky s vůní bylinek. Představení začíná  v 10:00, pořádá Středisko ekologické výchovy Toulcův dvůr, Praha 10.

7. května -  Na tom našem dvoře – setkání na statku se zvířátky.  Od 15:00 pořádá Středisko ekologické výchovy Toulcův dvůr, Praha 10.

Další informace o kampani a kompletní přehled zapojených akcí najdete na webových stránkách kampaně.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů