Pátek, 26. dubna 2024

Lidé bojují proti hluku ze silnice

Lidé bojují proti hluku ze silnice

Potíže jsou hlavně u silnice z Jablonce na Harrachov

Liberecký kraj - Hluk, prach i výfukové plyny obtěžují obyvatele kolem hlavního tahu z Jablonce nad Nisou na Harrachov a také podél silnice z Železného Brodu na Tanvald. Právě nyní měří například v Desné odborníci hladinu hluku, zda nepřekračuje normy povolené hygieniky.

Hluk obtěžuje především lidi žijící přímo u silnice. A takových domů je nejen v Desné dost. Hlavní tah na hraniční přechod v Harrachově, kudy jezdí i kamiony, totiž vede přímo středem několika obcí a těsně pod okny domů. „Jednali jsme o tomto s Ředitelstvím silnic a dálnic a dohodli jsme se na měření hluku,“ informoval starosta Desné Marek Pieter. Podobné měření proběhlo již v nedaleké Smržovce, kde na několika místech hluk překročil povolené limity. „I u nás to tak patrně bude. Měřili jsme hluk naším přístrojem a vyšlo nám to přes normy,“ podotkl Pieter.

Výsledky testů zatím ředitelství silnic nemá. „Právě tato silnice je v tomto ohledu nejproblematičtější v Libereckém kraji, jelikož vede obydlenou oblastí. Součástí měření bude také návrh, jak problém řešit. Například ve Smržovce budeme letos v několika domech kvůli hluku měnit okna za zvukotěsná,“ vysvětlil Jan Stach z Ředitelství silnic v Liberci.

Další možností jsou například také protihlukové stěny. Ty ale kolem hlavního tahu na Harrachov nejsou na mnoha místech vůbec možné, protože domy stojí přímo vedle silnice, takže by lidé stěnu měli třeba jen metr od oken bytů.

Protihluková opatření musí majitel vozovky zaplatit sám. Ředitelství silnic v Liberci má do roku 2010 výjimku. „Postupně se snažíme potíže lidí řešit právě třeba výměnami oken, stavbami protihlukových zdí. Každý rok na to vyčleňujeme v rozpočtu určitou částku,“ upozornil Stach. Například letos vymění právě ve Smržovce okna na osmi až deseti domech.

„K testům v Desné jsme vytipovali tři obydlené domy. Během měření budou okna zavřená, venku před oknem bude mikrofon snímající hluk a uvnitř záznamové zařízení,“ vysvětlil princip testů starosta Pieter.

Jeho kolega ze Smržovky, starosta Marek Hotovec, bydlí sám u silnice. „Nechali jsme si sami vyměnit původní okna za plastová. Díky tomu se situace podstatně zlepšila. Problém s prachem ale zůstal,“ popsal potíže života kolem frekventované silnice. „Nejhorší rány dělají kamiony v noci, když se mezi druhou a třetí hodinou ráno vracejí prázdné domů,“ dodal Hotovec.

Výsledky měření v Desné budou známé do několika týdnů. „Pokud budou hodnoty nadlimitní, provede Ředitelství silnic potřebné stavební úpravy,“ uvedl Pieter.

Lidé z obcí kolem problematické silnice se snaží s problémy bojovat již několik let. Například uspořádali petici proti tomu, aby tudy vedla kamionová doprava. Podepsalo ji několik tisíc lidí a kolovala i v sousedním Polsku. Příliš vysoká hladina hluku z dopravy ale nebude patrně jen kolem této silnice. Může obtěžovat i obyvatele jiných komunikací, kde jezdí hodně aut. Podle silničářů to mohou být třeba frekventovaná centra větších měst.

Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů