Pátek, 29. března 2024

Hyundai se odvolal pozdě a musí platit

Hyundai se odvolal pozdě a musí platit
Společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech, která staví ve slezských Nošovicích automobilku, musí zaplatit milionovou pokutu, uloženou stavebním úřadem v Dobré na Frýdecko-Místecku.

Úřad loni na podzim potrestal automobilku za to, že při stavbě haly Energo centra postupovala jinak, než uvedla ve svém projektu pro stavební povolení. Firma se v půlce ledna proti rozhodnutí o pokutě odvolala, krajský úřad její odvolání ale zamítl jako opožděné.

"V tuto chvíli nám nezbývá než pokutu zaplatit," reagoval mluvčí automobilky Petr Vaněk. Podle něj zákon umožňuje využít takzvaného dovolání jako mimořádného opravného prostředku. "Dovolání je ale zatím skutečně ve fázi zvažování," dodal.

Automobilka při stavbě továrny za necelou miliardu eur porušila vydané stavební povolení ještě třikrát. Čelí dalším dvěma pokutám v celkové výši jeden milion korun, čtvrtá pokuta za změny při stavbě infrastruktury jí ještě nebyla vyměřena. V šesti objektech firma budovala kanalizaci, vodovod, vysoké a nízké napětí, venkovní osvětlení a slaboproud jinak, než uvedla v projektu pro stavební povolení.

"Směr vedení inženýrských sítí se změnil kvůli tomu, že stavíme menší haly," uvedl Vaněk. Původní projekt, schválený před půldruhým rokem, vycházel z dispozice závodu Kia v Žilině. V robotice jde ale vývoj rychle dopředu, v Nošovicích budou podle Vaňka linky mnohem modernější. A menší. Proto i haly jsou menší a vedení veškerých sítí se tomu musí přizpůsobit.

"Menší haly zaberou méně místa, k jejich stavbě je potřeba méně materiálu, spotřebují méně energie. Změněný projekt je tedy vůči životnímu prostředí ve všech směrech šetrnější než ten původní," dodal Vaněk.

"Mohou být ekologičtější, ale jde o princip. Já bych chtěl, aby se nikomu porušení zákona nevyplatilo," uvedl Jiří Nezhyba z Ekologického právního servisu, který na chyby při výstavbě upozorňuje.

Porušení zákona zjistil stavební úřad také při stavbě závodu společnosti Mobis Czech Automotive, která má pro Hyundai vyrábět komponenty. Nošovická automobilka chce zaměstnat až 3500 lidí a zahájit zkušební provoz v září. Se spuštěním sériové výroby počítá nejpozději na jaře 2009.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů