Pátek, 29. března 2024

Pačes: Tlačí na mě, abych řekl, zda stavět nový Temelín

Pačes: Tlačí na mě, abych řekl, zda stavět nový Temelín
Nezávislá komise, která má popsat možnosti země v energetice, je pod silným politickým tlakem. "Byl jsem ovlivňován a jsem ovlivňován. Je to mnohem kontroverznější, než se původně zdálo," přiznal HN šéf Akademie věd Václav Pačes, který nezávislou komisi vede. Konkrétnější ale být nechtěl.

O politickém tlaku hovoří i další členové. "Je tady velký přetlak očekávání od politiků, že tahle komise překoná vládní prohlášení a řekne: Prolomte limity na těžbu uhlí a stavte nové jaderné elektrárny," říká Edvard Sequens, který v komisi zastupuje Stranu zelených.

Někteří členové také mluví o silném zájmu ze strany ČEZ a plynárenských firem. "Mají snahy se s námi potkat. Posílají nám své vlastní studie a náměty, jak by to mělo vypadat," řekl HN zdroj z komise.

Pačesova komise dnes představí dosavadní výsledky své práce. Závěrečnou zprávu předá vládě do konce června. "Tlačí nás do role rozhodčích. Já ale rozhodčím být nechci a nebudu. My řekneme jen, když postavíte další jadernou elektrárnu, bude to vypadat takhle. a takhle to bude vypadat, když se rozhodnete těžit uhlí za vládními limity," vysvětluje Václav Pačes.

Komise podle něj doporučí vládě, aby si u všech energetických scénářů, tedy těžby za limity i stavby dalších jaderných reaktorů, objednala posudky o vlivu na životní prostředí. "Také doporučíme výrazné úspory a podporu energeticky méně náročných technologií," doplňuje Pačes.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů